– Vi har blivit rånade jättemånga gånger, jag kan inte räkna det i huvudet, säger Zeinab Salem. Foto: Maria Peterson

Tredje gången hon kör rånarna på porten

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har kassörskan Zeinab Salem kört ut rånare från familjens butik berättar hon. För ett par år sedan körde hon ut tre killar och  i höstas kom en kille in med ett pistolliknande föremål.

– Han skulle skjuta mig om jag inte gav honom pengarna så då reagerade jag ungefär likadant som häromdagen, säger hon.

Det var i söndags som närbutiken på Söderkulla i Malmö utsattes för ett rånförsök. Men Zeinab Salem jagade ut rånaren och tog tillsammans med sin bror fast honom tills polisen kom. Många har sett bilderna från övervakningsfilmen och hyllar Zeinab Salem. Hon har fått blommor och facebookhälsningar.

– Folk har kommit fram ute och sagt att det var bra gjort och starkt. Det betyder väldigt mycket, säger hon.

– Vi har blivit rånade jättemånga gånger, jag kan inte räkna det i huvudet. Mamma har blivit rånad ett antal gånger, mina systrar och så jag.

Butiksrånen ökade i fjol

Förra året ökade butiksrånen i Malmö jämfört med året innan. 2014 anmäldes 35 butiksrån och 2015 77 rån, enligt BRÅ:s preliminära siffror.

Men antalet rån varierar från år till år bland annat beroende på om och hur snabbt man får tag i boven som kan ligga bakom flera rån.

Erik Jansåker som är polisområdeschef för södra Malmö säger att man noga följer brottsutvecklingen. Att man tar seriöst på anmälningarna och jobbar hårt med dem.

Vad gör polisen för att försöka förhindra rånen i just den här butiken?

– Det är svårt att vara på plats när brotten händer utan det viktiga är att, som i detta fallet, ha kameror som ger ett bra underlag för oss i vårt arbete där vi möjligen och förhoppningsvis kan få tag i gärningsmän som fortsätter att begå samma brott, säger Erik Jansåker.

Omkring 35 procent av rånen klaras upp.

Satt upp kameror och  larm

I butiken på Söderkulla sätter man nu upp nya kameror och överfallslarm.

Hur många gånger har polisen tagit fast rånaren?

– Det är bara två. Det är när mamma blev knivskuren och den här gången, säger Zeinab Salem.

Vad tänker du om det?

– Ja, det är svårt i och med att det går så snabbt och de lämnar inte så mycket spår efter sig, så man kan inte förvänta sig så mycket. Det är därför, tror jag, som jag reagerar på det sättet att jag själv vill ta fatt dem, säger hon.

17-åringen som anhölls misstänkt för försök till grovt rån i söndags är släppt i väntan på eventuellt åtal.

– Det är helt ok. För mig är det viktigt att han ändrar på sig istället. För mig är det inte viktigt att han skall sitta inne eller inlåst. Det är viktigare att han skaffar sig ett bättre liv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.