Ungefär 700 ensamkommande barn och unga har kommit till Trelleborg de senaste dagarna. Foto: SVT

Trelleborg vädjar om mer hjälp – 100 ensamkommande per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun vänder sig nu till migrationsminister Morgan Johansson och vädjar om hjälp för att klara av flyktingsituationen.

Trelleborgs kommun klarar inte längre av att inkvartera alla de ensamkommande barn och unga som kommit den senaste tiden och fortlöpande kommer till kommunen.

Nästan 700 på bara några dagar

Situationen är mycket ansträngd, skriver kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) och t f kommundirektör Agneta Sjölund i ett brev till migrationsministern och vill att även Trelleborg som Mölndal. Sigtuna, Solna och Malmö skall undantas från att anvisas ensamkommande barn och unga.

#flykt

– Från i onsdags fram till igår har vi registrerat 588 ensamkommande barn och unga. Under fredagskvällen och natten kom det ytterligare 88 personer. Ungefär en fjärdedel av dem avviker och vi vet inte vart de tar vägen. Samtliga är ensamkommande från ungefär 11 år och uppåt. De flesta av dem är tonåringar men några är riktigt små också, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) till SVT Nyheter Skåne på lördagen.

”Exceptionellt och mycket svårt läge”

– Vi fixar så gott det går. Vi har fått hjälp av omkringliggande kommuner. Vellinge, Landskrona, Svedala och Bromölla har hört av sig. Men vi hoppas att fler kommuner hör av sig för att bistå oss. Det är en mycket ansträngd situation. Jag har själv kontaktat migrationsministern senast i torsdags då jag påtalade det exceptionella och mycket svåra läge som kommunen nu befinner sig i. Helgen tycks vi klara av, men sedan vet vi inte, säger Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi drar i alla trådar vi kan, avslutar Torbjörn Karlsson (S).

”Staten borde ta mer ansvar”

– Det är en väldigt ansträngande situation. Trelleborg är en kommun med 43 000 invånare som på kort tid har tagit emot väldigt många ensamkommande barn och unga. Och det kommer ju hela tiden fler. Samtidigt sitter vi fast i systemet. Migrationsverket har hittills bara registrerat 11 ensamkommande av de runt 600 som anlänt och så länge de inte är registrerade kan de inte skickas vidare, säger Agneta Sjölund, tf kommunchef i Trelleborg, till SVT Nyheter Skåne.

– Jag tror inte Sverige har varit med om något liknande, jag har i alla fall inte varit med om en liknande situation. Det jag tänker är att Migrationsverket och staten har lagt över ansvaret för barn och unga på kommunerna. Men det borde vara staten och Migrationsverket som hade huvudansvaret för de ensamkommande, säger kommunchefen Agneta Sjölund.

Anställt 180

Kommunikationschefen Ingrid Wall konstaterar att konnunens insatser nu har nått en gräns:

– Vi har anställt 180 personer på bara ett par dagar, berättar hon. Och det är inte vilka personer som helst, de måste kunna tala antingen dari, farsi eller arabiska. Ingen lätt uppgift för en liten kommun.

– Förutom flyktingarna som hela tiden strömmar till så blir vi dessutom anvisade nya personer varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet