Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Firas Razak Tuma/SVT Arkiv

Trelleborgs kommunstyrelseordförande Ann Kajson Carlqvist (M) avgår med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg avgår med omedelbar verkan och lämnar alla politiska uppdrag. Hon uppger att hon ”tappat den positiva viljan i mitt arbete som kommunstyrelsens ordförande”, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

”Jag vill härmed meddela att jag avgår som KSO och avsäger mig alla mina politiska uppdrag i Trelleborgs kommun”, skriver hon enligt Trelleborgs Allehanda i ett mejl.

Beskedet kom som en överraskning för såväl partikamraterna som övriga politiker i den styrande fyrklövern (M, SD, KD och L).

– Det gick ut ett sms i morse, att hon har tappat gnistan och inte vill leda längre, säger moderaternas gruppledare Christina Hall (M) till SVT Nyheter Skåne.

Intern kritik

Ann Kajson Carlqvist själv valde att hålla sig undan under dagen. Hon har kritiserats internt efter att ha ljugit för Trelleborgs Allehanda om turerna kring en chefsavgång.

– Ljuga är aldrig rätt väg framåt. Min far lärde mig det när jag var ung – om du säger sanningen behöver du inte komma ihåg vad du sagt, säger Christina Hall (M).

Sverigedemokraten Mathias Andersson går nu in som tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen – och gör ingen hemlighet av att han gärna tar över permanent.

SD redo ta över

– När frågan kommer upp, förr eller senare, så kommer jag att kandidera på posten, säger Mathias Andersson (SD) till SVT Nyheter.

För liberalerna kan dock en sådan lösning bli svår att acceptera.

– Jo, det var väl kanske inte det enklaste valet jag ställts in för, så ärlig kan jag vara. Var vi landar är för tidigt att uttala sig om nu, säger Henrik Silfverstolpe (L).

Oppositionen vädrar nyval

Oppositionen i Trelleborg spekulerar öppet om att SD:s maktambitioner kan bli slutet för den borgerliga koalitionen.

– Om de styrande partierna inte är överens sinsemellan måste det till ett tankesätt utanför gränserna för att hitta ett nytt styre. Då kanske det till och med är nyval på gång, säger oppositionsrådet Lennart Höckert (S) till SVT Nyheter.

Storm kring höjda arvoden

Ann Kajson Carlqvist har varit omstridd i samband med att politikernas arvoden höjdes kraftigt under förra året.

SVT Nyheter Skåne söker Ann Kajson Carlqvist för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.