Tidigare har det endast varit tillåtet för civilklädd personal som genomför spaning och husrannsakan att bära vapen. Foto: Tullverket

Tullpersonal får rätt att bära vapen efter protester

Uppdaterad
Publicerad

Uniformerad tullpersonal har hittills inte haft rätt att använda tjänstevapen vid gränskontroller. Regeln tas nu bort när tullcheferna krävt en utökad möjlighet att för personalen att skydda sig.

– Vi gör allt fler stora narkotikabeslag och möter idag oftare kriminella med stort våldskapital i vårt arbete vid gränsen. Den senaste tidens utveckling med allt grövre kriminalitet har gjort att vi måste skapa tryggare arbetsförhållanden för våra anställda som arbetar i kontrollverksamheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tidigare i höst krävde 24 gruppchefer i Tullverket region Syd att den uniformerade personalens befogenheter skulle utökas eftersom personalen utsätts för risker. Tullpersonal tvingades då konfrontera grovt kriminella, beslagta vapen och stora mängder narkotika – beväpnade med enbart batong och pepparspray.

Cheferna skrev då ett brev till Tullverkets ledning som startade en utredning.

Kommer att ta tid

– Frågan om att utöka beväpningen är långt ifrån enkel. Medarbetare ska utbildas och vapen och all kringutrustning ska köpas in, säger Charlotte Svensson.

Att personal nu får möjlighet att bära vapen vid kontroller innebär inte att de alltid kommer att vara beväpnade. Tullverkets kontrollavdelning kommer besluta om vilka situationer personalen har möjlighet att bära vapen.

Charlotte Svensson, generaltulldirektör, menar även att det kommer krävas ett ökat budgetanslag från regeringen för att genomföra förändringen.

I klippet nedan hör du enhetschef Håkan Hansson på kontrollen i syd om frustrationen hos personalen som föranlett att regeln tagits bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hör vad tullchefer och tulltjänstemännen vill förändra och hur enehetschefen Håkan Hansson på kontrollen i syd svarar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.