Foto: Hans Larsson

Tyst marsch för att hedra mordoffer i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 800 Malmöbor genomförde på lördagskvällen en tyst marsch för att hedra den 24-årige tandläkaren som sköts till döds utanför sitt hem i Högaholm natten till torsdagen.

Anhöriga till mannen arrangerade marschen som gick mellan Möllevångstorget och Gustav Adolfs torg. De vill med marschen också protestera mot våldet med skjutvapen i Malmö.

– Det känns viktigt att gå med, att så många Malmöbor som möjligt sluter upp mot våldet, säger Rebecka, boende på Möllevången.

Är du själv rädd för att drabbas av våld?

– Nej, inte för egen del. Men jag känner väldigt många som är det.

Manifestation mot våld i Malmö Foto: Hans Larsson

Mordet på den unge tandläkaren har berört många i Malmö. Han hade många vänner och beskrivs som en glad, ambitiös kille som inte hade koppling till den grova organiserade kriminaliteten.

 – Han var inte med i något gäng, var inte en kriminell person. Vi förstår ingenting, säger en nära vän till den mördade 24-åringen och hans familj till SVT Nyheter Skåne.

Protester mot våldet Foto: Hans Larsson

Hans anhöriga har uppmanat politiker att ansluta sig till marschen och prata med dem om konkreta åtgärder för att stoppa våldet. Statsministern har via sin pressekreterare meddelat att han inte kan närvara men att han ”beklagar sorgen och tänker på de anhöriga”.

– Det har gått för långt, det finns alldeles för många unga i Malmö som spårat ur och alldeles för många oskyldiga som drabbats. Och ingenting blir bättre av att polisen här i stan inte gör sitt jobb, säger Jama, en av många i den tysta manifestationen.

Strax efter klockan 20.00 på kvällen var marschen genomförd. En släkting till den avlidne 24-åringen är nöjd med uppslutningen.

– Vi är supernöjda att så många kom, men också att folk respekterade att det var en tyst marsch genom Malmö. Det känns bra att vi gjort något för honom, säger Fatima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.