”Tyvärr har det inte gått som vi hoppats”

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Sandell (S) har det högsta politiska ansvaret för situationen på akuten i Lund, som ordförande i sjukvårdsnämnd SUS.

– Såklart vilar det ett stort ansvar på oss politiker som fått förtroendet att styra verksamheten.

Läkaren i inslaget menar att patientsäkerheten inte kan garanteras. Vad säger du om det?

– Det ligger en hel del i det han säger. Vi har bekymmer med det allmänna vårdplatsläget på Sus i Lund, säger Joakim Sandell (S).

Skånska sjukvården

I januari satt du i sydnyttstudion och lovade att det var fler vårdplatser på gång och att personalläget var på väg att förbättras. Hur har det gått, tycker du?

– De siffrorna vi fick i januari pekade på att vi skulle kunna öppna fler vårdplatser. Tyvärr har det inte gått i den omfattningen vi hade hoppats på. Vi fortsätter att försöka få fler anställda och då också öppna upp fler vårdplatser.

Sköterskorna flyr ju från SUS och tar andra jobb. Samtidigt har Region Skåne de sämsta sköterskelönerna i hela landet. Hur bra är det?

– Det är självklart inte bra att anställda säger upp sig. Personalen är vår främsta och bästa resurs. Därför är det glädjande att vårdförbundet nu hävdar att det senaste avtalet är det bästa de fått på sju år. På så sätt kan man ändå skönja lite positiva signaler.

Men ni har ju fortfarande sämst löner i landet?

– Vi har ju faktiskt skjutit på 1500 kronor så att vi rör oss framåt, tycker jag. Vi har också ett påslag på de avdelningar där vi haft minst söktryck. Så det görs ju satsningar. Sen måste vi hela tiden utvärdera för att se om vi måste göra ytterligare.

Ni har ju inte fått igenom er politik på alla fronter. Hur stort ansvariga vilar på de borgerliga?

– Det parlamentariska läget är ju så att alliansen och sverigedemokraterna kan blockera exempelvis skattehöjningar. På sätt blockerar de också mer pengar till vården. Problemen med vårdplatser har ju inte heller uppstått i år. Har man suttit och styrt 8 år hade det varit klädsamt om man hade tagit lite ansvar för situationen, säger Joakim Sandell (S).

Oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M) är inte imponerad av resonemanget.

– Vi föreslog i december att man skulle skjuta till 40 miljoner kronor för att lösa problemen med sommarbemanningen, som redan då var uppenbara. Men socialdemokraterna röstade ner vårt förslag, säger Carl Johan Sonesson.

– Vårdplatserna i sommar kommer att vara 120 färre jämfört med förra sommaren, och det är socialdemokraternas ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet