Ukuleledrömmen som blev sann

Uppdaterad
Publicerad

I höstas uppfylldes en dröm. De fick spela Beatleslåtar på klassiska the Cavern i Liverpool. Nu tränar de för en konsert med Siw Malmqvist. Möt Trellebelle Ukulele Orchestra från Trelleborg.

Det hela startade som en kurs i att spela ukulele i Trelleborg. Av det blev det en orkester. Nu spelar Trellebelle Ukulele Orchestra på  stora scener och  med stora artister.

På kursen i Folkets Park i Trelleborg 2006 var de 19 som aldrig spelat det lilla stränginstrumentet ukulele förut. Men entusisamen var stor. Första projektet var att lära sig alla låtarna från Beatles album Sgt Peppers Heart Club Band.

Ur detta bildades orkestern, som snabbt fick spelningar. Och i höstas fick de uppträda på the Cavern i Liverpool, där the Beatles en gång startade sin karriär.

– För en Beatlesfantast som mig var det en dröm som gick i uppfyllelse. Det är stort, säger Trellebelles basist Gert Håkansson.

– Vi har också gjort en konsert med låtar av den svenska sextiotalsgruppen Tages med deras sångare Tommy Blom, fortsätter han.

Nu ligger de i hårdträning på Jazzbacillen och andra schlagers. För den 22 mars ska de göra en konsert i dansrotundan i Trelleborgs Folkets Park med Siw Malmkvist.

– Det är en dröm för mig. Jag har stått och sjungit hennes låtar som barn med hopprep framför spegeln, avslutar Lena Vesterfors, en av ukulelespelarna i orkestern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.