Christina Heilborn, jurist på Unicef riktar kritik mot samarbetet mellan socialtjänsten i Malmö och gränspolisen. Foto: TT/Melker Dahlstrand

Unicefkritik mot samarbetet mellan polis och socialtjänst i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Att socialtjänsten i Malmö hjälper gränspolisen att spåra familjer som ska utvisas får nu hård kritik av Unicefs chefsjurist.

Gränspolisen sände i förra veckan en lista till socialtjänsten i Malmö över ett par hundra personer som fått avslag på sina asylansökningar och nu ska utvisas. Polisen hänvisade till en paragraf i utlänningslagen som upphäver socialtjänstens annars stränga sekretesskydd. Hittills har socialkontoren skickat ett 30-tal adresser till gränspolisen.

Barn far illa

Papperslösa familjer och barn har idag rätt till barnomsorg, skola och försörjningsstöd i Malmö. Men när det blir känt att socialtjänst och polis samarbetar så kommer få att våga ta kontakt med socialtjänsten, säger Christina Heilborn jurist på Unicef.

Vilket i sin tur gör att barn kan fara väldigt illa.

– En familj kanske lever under usla förhållanden, men de vågar inte söka hjälp hos socialtjänsten utan fortsätter att leva misär.

Enskilda medarbetare i Malmö kommun kommer också att försättas i svåra situationer, påpekar Christina Heilborn.

– Lärare är idag skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn utsätts för våld i hemmet, ringa ett ”orossamtal”. Men nu kanske de inte gör det, eftersom familjen då riskerar att utvisas.  Därmed kan eventuella övergrepp fortsätta.

Kan bli lag 2018

Unicefs jurist påpekar också att samarbetet strider mot FN:s barnkonvention där det står att ”barn har rätt till liv och utveckling”.  Barnkonventionen kan komma att bli svensk lag 2018, men det betyder inte att eventuella fortsatta samarbeten mellan socialtjänst och gränspolis därmed upphör, säger Christina Heilborn.

– Lag kan stå mot lag. Gäller utlänningslagens paragraf 17 som säger att socialnämnden ”ska lämna ut uppgifter om utlännings personliga förhållanden...om det behövs för att verkställa beslut om avvisning eller utvisning..” Eller gäller barnkonventionen?

Det var i förra veckan som gränspolisen skickade en begäran till Malmös fem stadsområden och Leif Fransson operativ chef vid gränspolisen i Syd sa då;

– Man kan se det som en drastisk åtgärd, eftersom de flesta inte vill åka hem. Vi har fått ett väldigt stort krav på vad vi ska göra, och då måste vi vända på alla stenar för att lyckas.

Ygeman kommenterar

Inrikesminister Anders Ygeman är medveten om att utvisningshotade familjer nu sannolikt slutar kontakta socialtjänsten . Därmed förlorar de också möjligheten att få  försörjningsstöd.

– Den risken finns. Samtidigt handlar det här om familjer som befinner sig illegalt i Sverige och som själva kunde ha valt att återvända.

Att gränspolisens sätt att arbeta skulle stå i strid med FN:s barnkonvention tillbakavisar Anders Ygeman.

– Unicefs jurist har missförstått svensk lagstiftning. Polisens agerande i Malmö är helt i linje med dagens lagstiftning. Saknar du skyddskäl ska du återvända . Gör du inte det så ska du utvisas.

Men Christina Heilborn menar att barnets rättigheter alltid måste stå i första rummet.

– Det är barnets rättigheter som ska avgöra i enskilda svåra situationer. Som den vi har här nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.