Foto: TT/skärmklipp från Facebook

Sex månaders fängelse för uppmaningar om terrorfinansiering

Uppdaterad
Publicerad

En man från Burlövs kommun dömdes i dag till sex månaders fängelse för brott mot lagen om uppmaning till terrorfinansiering. Det är en unik dom då det är första gången lagen prövats.

– Jag är så klart besviken, men straffet är väl ändå rimligt med tanke på att straffskalan är upp till två års fängelse, säger mannens advokat Jan-Anders Hybelius.

Han ska efter att ha läst domen mer noggrant resonera med sin klient om domen ska överklagas.

– Min klient tog över Facebook-kontot långt efter att uppmaningarna lades in. Han har inte vetat om dem och motsätter sig all form av terror, säger Jan-Anders Hybelius.

”Uppenbart att han ljuger”

Mannen hävdar att han inte minns vem han tog över facebookkontot från och att han inte kände till uppmaningarna om att ge pengar till terrornätverket. Men rätten menar att det är en efterkonstruktion

– Det är väldigt långsökta och osannolika förklaringar. Det är uppenbart att han ljuger, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

Enligt åklagaren har Burlövsbon använt Facebook för att uppmana allmänheten att skänka pengar till IS och andra terrororganisationer.

”Hämnas våra syskon”

Mannen har hela tiden nekat till brott, men Malmö tingsrätt menar att det styrkt att han på ett av sina Facebook-konton har uppmanat till finansiering av terroristbrott och dömer mannen. De lyfter även fram att hans inlägg varit offentliga så att alla, även personer utan Facebookkonto, kunnat se dem.

Det var våren 2015 som Säpo uppmärksammade ett Facebook-inlägg med uppmaningen att ”förse bröderna i fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon”. 

På Facebook fanns också telefonnummer till två personer, som man kunde kontakta för att få kontonummer för överföring av pengar. 

Kopplas till Burlövsbon 

Enligt åklagaren kan Facebook-kontot kopplas till Burlövsbon, som från hösten 2014 till våren 2015 lagt ut meddelanden med uppmaningar att skicka pengar till Jahbat al-Nusra, Islamiska staten och Ahrar ash-Shaam. De två första är listade som terroristorganisationer av både EU och FN. 

Pengarna ska ha varit menade att finansiera vapen och ”för att begå särskilt allvarlig brottslighet”. Själv har Burlövsbon i polisförhör sagt att pengarna gått till föräldralösa barn och till att dela ut matkassar.

Det var våren 2015 som Säpo uppmärksammade ett inlägg med uppmaningen att ”förse bröderna i fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon”. Foto: Ur förundersökningen

Första tillämpningen 

Domen är unik. Det handlar om ”lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet”. 

– Lagen kom 2010 och har hittills aldrig tillämpats, säger chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt.

Därför finns inte tidigare domar.

Lennart Strinäs förklarar i ett pressmeddelande hur tingsrätten har resonerat: ”Den brottslighet som mannen döms för avser visserligen ett mycket tidigt led i den kedja av skeenden som kan leda fram till terroristbrott. Att påföljden ändå bestäms till fängelse beror på den synnerligen allvarliga brottslighet som gärningen i förlängningen kan leda till.”

Maxstraffet två år

Maxstraffet för brott mot uppaning till terrorfinansiering är 2 års fängelse. Åklagaren hade yrkat på 10 månader. Det blev sex månader. Men vad som blir rättspraxis framöver är svårbedömt.

– Det finns ju ingen påföljdspraxis. Nu har vi bedömt att det är värt sex månader, men jag tycker att domen ska överprövas, säger Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

Fakta: Lagtexten

Lagen om ”straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott” antogs 2010.

I lagen står det att ”den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år”.

Den 34-årige mannen har åtalats misstänkt för att ha uppmanat människor till att skänka pengar till Islamiska staten (IS), dåvarande al-Nusrafronten (organisationen har senare bytt namn flera gånger) och Ahrar al-Sham. De två första är listade som terroristorganisationer av bland annat EU och FN, och den senare som terroristfinansiär.

Brotten ska ha begåtts via Facebook mellan oktober 2014 och mars 2015.

Källor: TT:s textarkiv, åtalet vid Malmö tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.