Ole Kongstad, kardiolog och överläkare på SUS. Foto: Skånes universitetssjukhus

Lund först i landet med unikt hjärtingrepp

Publicerad

Vid Skånes universitetssjukhus i Lund genomfördes nyligen ett unikt ingrepp med ett avancerat magnetnavigeringssystem på en patient med hjärtrytmrubbning och allvarligt medfött hjärtfel. 

Ingreppet gjordes på ett delvis nytt sätt med hjälp av ett avancerat magnetnavigeringssystem för ablationsbehandling i hjärtat. Ingreppet kräver hög kompetens inom anestesi och röntgen och Skånes universitetssjukhus är i nuläget det enda sjukhus Sverige som kan utföra behandlingen.

Lund först i Sverige

Operationen utfördes vid SUS i Lund av Ole Kongstad tillsammans med en av världens ledande experter inom området, Sabine Ernst, verksam vid Royal Brompton Hospital i London. Ingreppet skedde utan komplikationer och är det första i sitt slag i Sverige som genomförts på en patient med komplext medfött hjärtfel.

– Gruppen patienter med allvarliga medfödda hjärtfel som överlever till vuxen ålder är växande och många av dessa behöver behandling mot hjärtrytmrubbningar. Redan i nuläget tar vi emot fler och fler patienter från hela landet med medfödda hjärtfel för ablationsbehandling. Med denna nya teknik har vi öppnat dörren för att kunna bota fler patienter med komplexa hjärtfel på ett effektivt och säkert sätt, säger Rasmus Borgquist, överläkare och sektionschef för hjärtsjukvården vid Skånes universitetssjukhus.

Magneter maxar precisionen

Sedan en tid har ny teknik för att manövrera katetrar i hjärtat, så kallad magnetbaserad robotnavigering – ”Stereotaxis” – utvecklats. Metoden bygger på att operatören med hjälp av styrbara magneter runt patienten kontrollerar kateterns rörelser.

Genom att variera styrkan i magnetfältet kan läkaren via en dator bestämma var behandlingen ska ske med mycket hög precision och det går snabbare att nå de delar av hjärtat som är svåra att komma åt. Risken för komplikationer är också mindre med den här metoden eftersom trycket mot vävnaden minimeras.

Vid operationen i Lund kunde ablationskatetern, magnetnavigeringen och den detaljerade tredimensionella rekonstruktionen av hjärtat, styras via ett instick i ljumsken till stora kroppspulsådern, förbi aortaklaffen, vidare genom hjärtkammaren och AV-klaffen, för att slutligen kartlägga och behandla rytmrubbningen i förmaken.

Ablation

Hjärtrytmrubbningar behandlas med så kallad ablation. Det innebär att läkaren går med katetrar från ljumsken till hjärtat och med elektrisk energi försöker åtgärda den elektriska störningen i hjärtat. Metoden har bidragit till att hjärtsjukvården kunnat bota och förbättra livskvaliteten för en stor mängd patienter. Tekniken har dock inte alltid kunnat användas för patientgrupper med allvarliga medfödda hjärtmissbildningar, som till exempel enkammarhjärtan.

Källa: Skånes Universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.