Mannen som dömdes i Malmö Tingsrätt överklagar nu till hovrätten. Foto: TT / Skärmklipp från Facebook

Uppmanade människor ge pengar till IS – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Burlövs kommun misstänks ha uppmanat allmänheten att skänka pengar till IS och andra terrororganisationer. Nu åtalas han vid Malmö tingsrätt. – Han har nekat till brott hela tiden, säger mannens advokat.

På ett konto som Säpo uppmärksammat förra våren fanns ett inlägg på Facebook med uppmaningen att ”förse bröderna i fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon”.

Där fanns också telefonnummer till två personer som man kunde kontakta för att få kontonummer så att man kunde föra över pengar.

Enligt åklagaren kan mannen från Burlövs kommun kopplas till det aktuella Facebook-kontot.

– Han har nekat till brott hela tiden. Sedan vill jag inte säga mer om fallet nu. Jag måste prata med min klient först, säger mannens advokat Jan-Anders Hybelius.

Pengar till terror

Han ska enligt åtalet under tiden från hösten 2014 och fram till våren 2015 ha lagt ut meddelandena där han uppmanat till att föra över pengar till Jahbat al-Nusra, Islamiska staten och Ahrar ash-Shaam.

De två första är av bland annat EU och FN listade som terroristorganisationer, medan den senare är listad som terroristfinansiär.

Finansierade vapen

Pengarna ska ha varit menade att finansiera vapen och ”för att begå särskilt allvarlig brottslighet”.

Han åtalas misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

SVT Nyheter Skåne har sökt mannen utan resultat.

Han säger i polisförhören att de pengar han samlat in gått till operationer av barn, försörjning av föräldralösa barn och till att dela ut matkassar.

– Han tar helt avstånd från all form av våldshandlingar och all form av terrorism. Han är hjälparbetare, det är det han har sysslat med, säger Jan-Anders Hybelius, mannens försvarsadvokat.

Flera konton

I polisförhören uppger mannen att han inte vet varifrån brottsmisstankarna kommer:

”På fråga hur det kan komma sig att dessa misstankar finns säger han att han inte har en aning. Han berättar att han har haft ett flertal konton på Facebook. Han berättar att han jobbar med välgörenhet och alla projekt han har haft i Syrien har dokumenterats”, skriver polisen i förundersökningen.

Filmer som bevis

Som bevis åberopas bland annat en utskrift från det aktuella Facebookkontot och Youtube-filmer som länkats därifrån.

De åberopas för att styrka att mannen hade som syfte att ”uppmana en obestämd krets av personer att ge finansiellt stöd till terroristklassade organisationer” via två finansiärer.

Foto: Bild ur förundersökningen

Tekniska bevis

Bevis i form av loggar av datatrafik och uppgifter om IP-adresser åberopas också för att koppla ihop mannen med hans internetabonnemang, mobiltelefon och även det trådlösa nätverket på hans arbetsplats.

Också mannens router har tagits i beslag och analyserats.

Facebook har också lämnat ut uppgifter som ska kunna knyta ihop användarkontot med de aktuella IP-adresserna.

Även vapenbrott

För att övertyga rätten om att meddelandena nått en bredare allmänhet åberopar åklagaren också allmän information från Facebook om att jordgloben intill inläggens publiceringsdatum betyder att meddelandena kan läsas också av personer som inte är anslutna till Facebook.

Mannen är också åtalad för vapenbrott eftersom han haft ett ”elchockvapen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.