Byggnaden där verksamheten ska bedrivas och Joakim Månsson Bengtsson som tidigare hjälpt 84-åriga Angela i Maxenu, Rumänien. Foto: Joakim Månsson Bengtsson

Eldsjälar från Lund startar läxhjälp i Rumänien

Publicerad

Idag reser representanter för den ideella föreningen Crossroads Lund till Rumänien för att skriva avtal om ett läxhjälpsprojekt som startar i höst.

Det är utsatta EU-medborgare i Lund som får läxhjälp till sin hemkommun.

– Vi tror på kombinationen att hjälpa och stötta såväl i Sverige som på plats i hemorten i Rumänien och det ena utesluter inte det andra, säger Joakim Månsson Bengtsson från föreningen Hjälp Tiggare i Lund och ledamot i Crossroads Lund.

Får hjälp till sin hemkommun

Det var förra året som han presenterade idén för paraplyorganisationen Crossroads Lund som samlar hjälp till utsatta EU-medborgare och vars ordförande är Lunds Universitets förre rektor Per Eriksson.

– Satsningar på utbildning kan aldrig vara fel, säger Joakim Månsson Bengtsson som känner många av tiggarna i Lund och flera gånger besökt deras hemkommun.

Lundaskola skänkte klassrum

Det blir ett läxhjälpscenter i en fritidsgård för 20 elever i  byn Maxenu i Rumänien.

Gymnasieskolan Vipeholm i Lund har skänkt datorer, skärmar och bord som annars skulle ha kastats berättar han.

– Över hälften av dem som tigger på gatorna i Lund kommer från Maxenu med omnejd och har varit med i diskussionen om vad som skulle vara bäst att använda pengarna till, säger han.

Barnen viktigast

-Och alla har varit överens om att satsningar på barnen är det viktigaste och att det blir en insats för att nästa generation ska  få det bättre , säger Joakim Månsson Bengtsson.

Finansieringen gäller i första hand sex månader och kommer från privata bidragsgivare och från Choir Aid, körer som samlat in pengar.

-En av dem som tigger i Lund och som kommer från grannbyn till Maxenu skall anställas tillsammans med en lokal lärare, berättar Joakim Månsson Bengtsson.

Efter de första sex månaderna ska satsningen utvärderas och det avgörs då om det blir sex månader till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.