(V) vill ta bort patientavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill öka antalet vårdplatser och anställa mer personal, samtidigt som man vill ta bort patientavgifterna. För att klara allt detta vill man höja skatten.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Krisen i den skånska sjukvården är skapad av Alliansen och Miljöpartiet som styr Region Skåne. Genom underfinansiering och underbemanning har patientsäkerheten satts i gungning. Vänsterpartiet står för en sjukvård som är behovsstyrd och tillgänglig. Det innebär ett stopp för nedskärningarna. Vi satsar på sjukvården genom att anställa mer personal, utöka antalet vårdplatser, avbryta flyttkarusellen av sjukvårdsenheter och att börja lyssna på patienter och personal.

Slutligen sätter Vänsterpartiet stopp för privatiseringarna inom sjukvården. Genom ”vårdvalen” kan privata bolag plocka russinen ur kakan och göra vinst på relativt enkla ingrepp, medan det offentliga lämnas med de tunga fallen, komplikationerna, de multisjuka. Det slår sönder den offentliga sjukvården. Samtidigt ser vi riskkapitalbolag som för stora vinster ut ur landet utan att betala skatt. Det ställer vi inte upp på. Vårt besked är enkelt: Skattepengar ska går till vård, inte till vinst. Skåne är inte till salu!

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Från dag ett skulle vi avskaffa de så kallade avkastningskraven  – nedskärningskrav i praktiken – på de offentliga vårdcentralerna. Två andra hinder för att primärvården ska vara tillgänglig för alla är den fria etableringsrätten (LOV) som innebär att privata vårdcentraler etablerar sig i välmående områden och stänger i områden med stora behov. Vill vi avskaffa LOV. Det andra hindret för tillgängligheten är de höga avgifterna. Vänsterpartiet vill ha en avgiftsfri sjukvård.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Undersökningar visar att en stor majoritet av skåningarna kan tänka sig att betala mer i skatt om pengarna går till en bättre vård. Det är en uppfattning som Vänsterpartiet delar. Vi vill höja skatten med 85 öre vilket motsvarar ungefär 200 kronor i månaden för en undersköterska. Där man kan organisera arbetet effektivare så är det såklart bra, men under den nuvarande ledningen betyder ”effektiviseringar” alltid nedskärningar. Ett sådant nyspråk ställer vi inte upp på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.