Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Går detta att förhindra genom att bara dricka mer vatten så är det ju jätteskönt”, säger Birgitta Meijer, vars resultat visar på en risk att få typ 2-diabetes i framtiden. Foto: Anna Simonsson

Vanligt vatten kan minska risken för diabetes – ny forskning i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund undersöker nu om 1,5 liter extra vatten om dagen kan minska risken för att få diabetes-2. Det handlar om att få ner nivåerna av hormonet vasopressin, som är en riskfaktor.

– Det här är i så fall ett väldigt billigt och enkelt sätt att minska risken för typ 2-diabetes, säger läkaren Sofia Enhörning.

Forskare på Lunds universitet undersöker nu om 1,5 liter extra vatten om dagen i ett år kan minska risken för typ 2-diabetes hos personer som normalt sett dricker lite vatten.

Man har kunnat se att ungefär 25 procent av Sveriges befolkning har för höga nivåer av hormonet vasopressin vilket kan vara en riskfaktor för att utveckla typ 2-diabetes. De höga nivåerna av hormonet orsakas vanligtvis av ett lågt vätskeintag, som enklast motverkas av att dricka mer vatten.

Vatten kan påverka hormonbalansen

Genom att jämföra deltagare som ökar sitt vattenintag med de som behåller sitt vanliga intag, hoppas forskare kunna se om mängden vatten påverka hormonbalansen och därmed risken för diabetes.

En av studiens deltagare, Birgitta Meijer, tycker det känns skönt att vara en av de som inte behöver öka sitt vattenintag.

– Jag tror det hade varit svårt att göra under ett års tid, jag dricker högst en liter vatten om dagen så då skulle jag behöva dubbla mitt vattenintag.

Sofia Enhörning, en av studiens läkare, hoppas att studien kan ge vägledning i hur mycket vi kan påverka vår hormonbalans genom att dricka vatten och vilka hälsovinster det kan leda till.

– Förhoppningsvis kan studien leda till ett nytt verktyg för att hindra utvecklingen av typ 2-diabetes.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.