Foto: TT

Vården missar kvinnor som riskerar våld under graviditeten

Uppdaterad
Publicerad

Vården behöver bli bättre på att fånga upp kvinnor som under sin graviditet riskerar att utsättas för våld i sina nära relationer. Fler kvinnor rapporterar även utsatthet för våld i slutet av sin graviditet än i början. – Förövaren är i de allra flesta fallen kvinnans partner, säger forskaren Hafrún Finnbogadóttir.

Varje år utsätts minst 225 kvinnor i Malmö/Lund-området för våld från sin partner när de är gravida. Det visar en studie som är gjord av Hafrún Finnbogadóttir vid Malmö högskola. Dessutom ökar våldet ju längre in i graviditeten kvinnan kommer.

1939 kvinnor har deltagit i studien. Resultatet visar att att ungefär 1 procent av kvinnorna utsätts för våld under graviditetens första stadie. När kvinnan är höggravid stiger siffran till 2 procent, och fortsätter sedan att öka ända fram till förlossningen.

– Det handlar om all typ av våld, fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Förövaren är i de allra flesta fallen kvinnans partner och barnets fader eller tidigare partner, säger Hafrún Finnbogadóttir som gjort studien.

Studien visar också också att de kvinnor som visade tecken på depression löpte en större risk för att ha varit utsatta för våld.

– Därför blir det väldigt viktigt att barnmorskor och andra som kommer i kontakt med gravida kvinnor är noga med att fånga upp de här signalerna så att kvinnorna får rätt hjälp, säger Hafrún Finnbogadóttir.

Hon menar att vården måste bli bättre på att fråga kvinnor om deras erfarenhet av våld redan när de skrivs in för sin graviditet. Och att sådana samtal inte får bedrivas slentrianmässigt.

– Det får aldrig bli för att man ska bocka av en ruta utan måste göras med empati och respekt. Dessutom måste det finnas en tydlig handlingsplan, säger hon och tillägger att det krävs såväl resurser som kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.