Foto: TT Bild

Vårdföretag överklagar handskakningsdom

Publicerad

Ett vårdföretag i Skåne dömdes nyligen att betala 75 000 kronor i ersättning till en muslimsk kvinna som vägrade att ta en läkare i hand. Nu har domen överklagats.

Företagets läkare skulle undersöka kvinnan för hennesmagsmärtor. När han sträckte fram sin hand för att hälsa ladekvinnan av religiösa skäl i stället handen på hjärtat – det sätthon brukar hälsa på män – vilket läkaren uppfattade som en fientliggest. Efter en liten diskussion lämnade läkaren rummet utanundersökning.

Händelsen anmäldes till diskrimineringsombudsmannen(DO) som drev målet i Hässleholms tingsrätt. Enligt företaget hardomstolen felaktigt utgått från att läkaren kände till patientensreligion. Läkaren skulle ha reagerat likadant på andra patienteroavsett vilken religion, etnicitet eller kultur de har, enligtöverklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.