Vårdpersonal tar extrapass – nu granskas deras fritid

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ska i höst undersöka hur mycket personalen jobbar extra på sin fritid. Kanske vilar de för lite?

”Att kartlägga anställdas fritid är att vara blind för sin egen arbetsmiljö”, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

Sjuksköterskor i både Helsingborg, Malmö och Kristianstad kräver bättre arbetstider. Inom kort lämnar 24 IVA-sjuksköterskor sjukhuset i Kristianstad i protest mot bristen på återhämtning mellan dag och nattpass.

Regionen har hitills avvisat alla krav. Istället ska nu samtliga personalgruppers extraarbete kartläggas.

– Vi får ju signaler om bristen på återhämtning. Då måste vi ta ett ansvar och säkerställa att personalen får sin vila. Utifrån det ser vi över reglerna kring bisysslor, säger Märta Stenevi (MP).

Tar extrapass

Hon påpekar att det finns anställda som arbetar extra på bemanningföretag eller tar extrapass inom den egna organisationen.

Mats Runsten, ordförande Vårdförbundet, säger att extrajobbandet sker i mycket begränsad omfattning.

– Visst förekommer det att sjuksköterskor åker till Norge eller tar extrapass hemma. Men de allra flesta behöver sin fritid för att återhämta sig.

Allt extraarbete måste idag godkännas av medarbetarens närmaste chef. Genom att i höst granska alla godkännanden kan således regionen ta reda på hur mycket personalen arbetar utanför sin schemalagda arbetstid.

”Jätteegendomligt”

– Det verkar som om man vill beslå sina egna anställda med lögn när de säger att de vill ha mer återhämning, konstaterar Mats Runsten.

Han påpekar också att besluten om personalens bisysslor nu flyttas uppåt i sjukhushierarkin.

– Det verkar som om regionen inte har tillit till att cheferna längt ute i verksamheterna fattar rätt beslut, att de gör det bästa för sin personal. Nu ska besluten fattas av personer som saknar insyn i verksamheten.  Det blir jätteegendomligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.