Enligt Ulf Karlsson, infektionsläkare på Vårdhygien Skåne, finns det en okunskap bland vårdpersonal kring vaccinsorter. Foto: SVT/TT

Vårdpersonal undviker influensavaccin – narkolepsirädsla orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre vaccinerar sig mot vanlig influensa. En förklaring är oro för det omdiskuterade svininfluensavaccinet.

Trots att det är helt olika vaccin och helt olika sorters virus, undviker till och med vårdpersonal att vaccinera sig.

– Det finns fortfarande en okunskap bland vårdpersonal att det är stora skillnader mellan svininfluensavaccinet, som gavs 2009, och säsongsinfluensavaccinet, säger Ulf Karlsson, infektionsläkare på Vårdhygien Skåne.

TV: Se SVT Nyheter Skånes inslag

Han betonar att säsongsinfluensavaccinet ges i hundra miljoner doser årligen och att det inte ger upphov till biverkningar som narkolepsi, något som däremot drabbade några av dem som fick svininfluensavaccinet.

Influensan 2017

Men att inte ens vårdpersonal känner till skillnaden mellan vaccinen får konsekvenser.

– Det kan innebära att de inte vaccinerar sig själva av oro för biverkningar. Det kan också leda till att personal inte rekommenderar influensavaccin till personer som riskerar att bli allvarligt sjuka av en influensa, till exempel äldre patienter, säger

TV: Så känner du igen influensan

I förlängningen kan det innebära att fler blir allvarligt sjuka med ökad dödlighet som följd.

– Och om personalen inte vaccinerar sig riskerar de att sprida smitta till patienter på sjukhusen, men vi gör stora utbildningsinsatser nu, säger säger Ulf Karlsson, infektionsläkare på Vårdhygien Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Influensan 2017

Mer i ämnet