Foto: Johan Rünow

Vårdpersonal sprider klinikens glada budskap genom julvideo

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på öron-näsa-halskliniken vid Skånes universitetssjukhus är lite trötta på allt gnäll på hur jobbigt det är att jobba inom vården. Nu gör de en julig musikvideo för att visa en annan bild av sjukvården.

”Ofta visas en negativ bild av sjukvården: Sjuksköterskor säger upp sig, vakanta läkartjänster fylls ut av hyrläkare, långa köer och jobbiga omorganisationer. Vården beskrivs som en oattraktiv arbetsplats, vilket gör att det kan vara svårt locka nya medarbetare. Men många av de som arbetar inom vården trivs med sitt jobb!”

Så skriver Henrik Widegren, öron-näsa-halsläkare och foniater, vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande på måndagen.

Tycker du att det är för mycket gnäll inom vården?

– Jag förstår de sköterskor som säger upp sig och vill ha högre lön. Visst finns det saker som kan bli bättre. Men det är viktigt att lyfta fram att de flesta trivs och tycker om sitt jobb här på sjukhuset, säger Henrik Widegren, öron-näsa-halsläkare i Lund, till SVT Nyheter Skåne.

Passade på när patienterna var borta

Julvideon spelades in en lördag i november när mottagningen var stängd. Sköterskor och läkare tog med sig tomtemössor och olika julattiraljer och sedan drog inspelningen i gång. Låten fanns sedan tidigare med på en sjukvårdsskiva som Henrik Widegren gav ut i somras.

– När kylan kom, föll det sig naturligt att göra en varm och stämningsfull video på den här jullåten, förklarar han för SVT Nyheter.

Är det en speciell stämning på öron- näsa- halskliniken i Lund?

– Ja, jag tycker det. Jag har varit här i femton år nu. Vissa kliniker har det bara i väggarna och de flesta har det väldigt trevligt på vårt jobb. Och det är härligt när folk bjuder på sig själva! säger Henrik Widegren.

Vad har ni fått för reaktioner på julvideon från patienterna?

– Vi har inte fått några reaktioner ännu. Men det blir spännande!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.