Detta är andra gången Vellinge placerat sig i topp i denna granskning. Foto: SVT-arkiv

Vellinge i topp bland landets skolkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge, Trelleborg, Ystad, Lomma och Båstad toppar SKL:s rankning av landets skolkommuner i Skåne län.

Sveriges kommuner och landsting, SKS, jämför regelbundet skolkvalitén i kommunerna. I den senaste mätningen toppar Vellinge, Nykvarn och Nacka listan för Sverige. Detta är andra gången Vellinge placerat sig i topp i denna granskning.

– Det är roligt att vårt fokus på det som påverkar eleverna mest, nämligen lärarens arbete, återigen belönar oss med goda elevresultat och framgång i SKL:s Öppna Jämförelser, säger Martin Persson, utbildningschef i Vellinge.

Trelleborg tvåa

I topp bland de skånska kommunerna efter Vellinge är Trelleborg, Ystad, Lomma och Båstad.

– Det är glädjande att många kommuner i landet visar mycket goda skolresultat, också i relation till sina förutsättningar. Samtidigt får sammantaget nära 15 procent av eleverna inte behörighet till gymnasiet, säger Håkan Sörman, vd för SKL.

Rapporten ”Öppna jämförelser – grundskola 2016” visar samtidigt att det genomsnittliga meritvärdet ökat från 214,8 till 217,1 poäng.

Sämre behörighet

Däremot har behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram sjunkit från 86,9 till 85,6 procent. SKL förklarar en del av den försämrade behörigheten med en ökande andel elever som invandrat efter ordinarie skolstart.

– För att komma hela vägen behöver kommunerna rimliga förutsättningar från staten, till exempel att asylsökande och nyanlända fördelas jämnare mellan landets kommuner och skolor”, säger SKL-vd:n Håkan Sörman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.