Lena Thosteman, förvaltningschef i Lund lovar en snabb behandling av ärendet.

”Vi tvingar ingen att gå och lägga sig”

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade vi om Christina Pettersson som amputerat armar och ben och själv vill bestämma när hon går och lägger sig. Omsorgschefen i Lund lovar nu att Christina ska gå till sängs när hon vill. Men först måste hon beviljas hemtjänst.

Efter en vanlig halsfluss för ett år sen tillstötte en aggressiv blodförgiftning som angrep Christina Pettersson kropp. När hon vaknade efter månader av intensivvård hade armar och ben amputerats. Idag har hon påbörjat en lång rehabilitering. Hon vill leva ett så vanligt liv som möjligt, och självfallet själv bestämma när hon vill gå till sängs på kvällen.

– Men jag får ingen hjälp efter tio på kvällen. Jag blir ledsen när jag inte själv får bestämma över mitt eget liv, berättade hon igår i Sydnytt.

Just nu har hon tillfälliga assistenter som inte jobbar så sent. Lunds kommun har ännu inte beviljat hemtjänst.

– Vi för en dialog med  Christina, säger Lena Thosteman, förvaltningschef i Lund.

Dialogen har bland annat, enligt Christina Pettersson, hittills bestått i att kommunen har begärt in ett läkarintyg där det ska fastslås hur ”varaktigt” handikappet, d v s amputeringen, är.

– Jag blev förvånad när jag hörde det, medger Lena Thosteman.

Hon lovar nu en snabb behandling av ärendet, ”inom några dagar” ska beslut komma. Om Christina Pettersson beviljas hemtjänst får hon tillgång till personal som jobbar dygnet runt, säger Lena Thosteman.

– Vi tvingar ingen att gå och lägga sig utan gör vårt bästa för att möta allas behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.