Slaget vid Foteviken utkämpades den 4 juni 1134 Foto: Gunilla Fritze

Stor vikingabatalj i Höllviken

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen samlades ett hundratal personer utklädda till vikingar i Höllviken för att återskapa slaget vid Foteviken. Sydnytt var på plats.

– Vi värmer upp och använder yxa, kniv och pilbåge. Allting är autentiskt men eggarna är inte skarpslipade, säger Ragnar Wick som företräder vikingasällskapet Skåne Lag.

Arrangemanget är en uppladdning inför det stora evenemang som de flesta av deltagarna ska att åka på under påskhelgen på Irland. 1000 års jubileet av det historiska vikingaslaget ”the Battle of Clontarf”.

– Man får en kick av det. Det är inte som rollspel utan mer på riktigt, säger Jimmy Nielsen.

Han har slagits som viking i 20 år och tillhör de som åker till Irland.

Då kommer vikingar från Sverige och världen att resa till dit för att medverka när slaget iscensätts på samma plats fast 1000 år senare.

Denna helg slåss 110 män och kvinnor vid det arkeologiska friluftsmuseet Foteviken i Höllviken utanför Malmö. Krigarna kommer från bland annat Tyskland, Danmark, Åland och Sverige. Men de skånska våldsamheterna är bara en uppvärmning inför nästa veckas stora begivenhet.

– Det fungerar som parterapi, säger Åsa Norberg som är från Blekinge hirden. En förening för vikingar i Blekinge. Hon och pojkvännen Martin Merkel bor i Ronneby och har detta som hobby.

Slaget vid Foteviken utkämpades den 4 juni 1134 och anses ha haft avgörande betydelse i det danska inbördeskrig som pågick.

Fakta: Slaget vid Clontarf

  •   Slaget vid Clontarf strax utanför Dublin utkämpades under långfredagen 1014.
  •   Vikingarna, som var allierade med kungen av Leinster, Mael Morda, var involverade i en maktstrid med kung Brian Boru, kung av Munster och från 1002 kung av Irland.
  •   Kung Brian Boru dog under det blodiga slaget, som irländarna trots det vann.
  •   Den 23 april 1014 anses vara slutet för vikingaepoken på Irland.

Källa: Vikingeskibsmuseet.dk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.