Niclas Nilsson har fått en tuff start i vuxenlivet. De felaktiga åren i särskola är svåra att ta igen. Foto: SVT

Nicklas förlorade mot Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Nilsson förlorade målet mot Vellinge kommun angående särskoleplacering och mobbning. Idag kom tingsrätten dom.

Minns ni tvillingarna Rasmus och Robin? Förra året fick de rätt till skadestånd efter att felaktigt placerats i särskola av Vellinge kommun. Idag kom tingsrättens dom i ännu ett mål som rör Vellinges särskoleplaceringar. Nicklas Nilsson stämde kommunen, men förlorade.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”domstolen anser att det inte är bevisat att eleven inte led av en lindrig utvecklingsstörning när beslutet om särskoleplacering togs”.

– Tingsrätten anser visserligen att det finns omständigheter som talar för att den före detta särskoleeleven inte lider av en lindrig utvecklingsstörning, men att det finns andra omständigheter som gör saken tveksam, skriver rättens ordförande chefsrådmannen Thed Adelswärd i ett pressmeddelande från tingsrätten.

– Det är den före detta särskoleeleven som ska bevisa att  placeringen var felaktig. Det har han inte gjort, och därför lämnas hans talan utan bifall, menarThed Adelswärd.

Nicklas Nilsson har också begärt att Vellinge kommun ska betala 200 000 kr till honom för att kommunen inte tillräckligt aktivt motverkat mobbning, men inte heller det går tingsrätten med på.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att Nicklas Nilsson verkligen har mobbats, men menar att skolan har försökt att motverka den.

Led av dyslexi

Nicklas Nilsson hade läs- och skrivsvårigheter, presterade dåligt på ett psykologtest i sjunde klass och stämplades som utvecklingsstörd. Ett nytt test gjordes först när han kom upp på gymnasiet. Det visade att Nicklas är normalbegåvad och att hans inlärningsproblem berodde på dyslexi.

I början tyckte Nicklas Nilsson att det var skönt att komma ifrån den vanliga skolan där han kände sig mobbad. Värst var det på idrotten då han blev slagen med blöta handdukar i omklädningsrummet.

– En dag efter idrotten låg mina kläder i toalettstolen. Då hade folk stått och kissat på dem, säger han.

Särskolan var ett lättnad socialt men på gymnasiet kom en ny chock när lärarna reagerade och tyckte att Nicklas Nilsson inte hörde hemma där.

– Jag hade precis börjat acceptera och nu fick jag veta att jag inte borde ha gått i särskolan från början. Jag mådde psykiskt dåligt, säger Nicklas Nilsson.

Särskoleplaceringen har försenat Nicklas Nilsson inträde på arbetsmarknaden och i vuxenlivet. Han är 25 år, bor fortfarande hemma, saknar jobb och utbildning. När han berättar för potentiella arbetsgivare att han gått i särskola, är det ingen som vill ha honom.

”Noga utredd”

Trots att barn- och ungdomshabiliteringen i Trelleborg senare har utrett Nicklas Nilsson och visat att hans inlärningssvårigheter beror på dyslexi, och att han inte är utvecklingsstöd, så står Vellinge kommun fast vid sin bedömning att det var rätt att placera honom i särskola.

– Han var mycket noga utredd av psykolog och skolan hade ingen anledning att ifrågasätta det utlåtandet, säger Vellinge kommuns advokat Christer Sjölund.

Vellinge kommun vill inte heller kännas vid att Nicklas Nilsson varit mobbad.

Tidigare har tvillingarna Rasmus och Robin Sjölund fått rätt till skadestånd för att de felaktigt placerats i särskola av Vellinge kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.