”Vill man hitta på något med barnen krävs pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Diana Ibrahim försörjer sig och sina barn genom försörjningsstöd och bidrag.

– Jag har fem barn, tre bor hemma hos mig. Jag har ingen övrig familj här och kan inte fira jul med dem. Vill man hitta på något med barnen måste man först och främst ha tid och även bra ekonomi, säger hon.

Det är torsdagkväll på Fryshuset i Malmö. Medan barnen leker kan mammorna få ekonomisk rådgivning eller samtalsstöd – eller bara sitta och prata över en kopp kaffe. Diana Ibrahim sitter och tittar på sina barn när de sitter och pysslar.

Barnfattigdomen i Sverige

– Och så finns det mat här, men det viktigaste är att barnen får umgås, säger hon.

Behöver ett socialt nätverk

En del behöver en kasse mat, andra vinterkläder. Men det handlar också om sådant som är svårare att ta på, att känna att man är del av ett sammanhang.

– Det är många mammor som inte har något socialt nätverk och är väldigt ensamma.  Genom ”Barn till ensamma mammor” har de börjat träffas utanför Fryshuset, och det är nog det bästa betyg vi kan få. Det viktigaste är att man börjar bygga upp nätverk utanför, som man kan luta sig mot när det blir jobbigt, säger Fryshusets regionchef Alexandra Green Tetchet.

Hotad satsning

Verksamheten bygger på ideella krafter och bidrag från sponsorer. Men efter årsskiftet är pengarna slut. Sociala resursförvaltningen i Malmö stad kommer att bidra med 50 000 kronor nästa år, men det räcker inte långt.

– Det ser väldigt mörkt ut just nu. Nu väntar vi på svar från kommunstyrelsen, och hoppas det är positivt. Annars kan jag inte se hur vi skulle kunna forsätta, säger Alexandra Green Tetchet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnfattigdomen i Sverige

Mer i ämnet