Foto: SVT arkiv

Vill se över ebo-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu se över den omdiskuterade ebo-lagen och föreslår en social prövning av de nyanländas önskemål.

Att asylsökande kan bosätta sig var de vill om de själva ordnar boende, har lett till att kommuner som till exempel Malmö och Landskrona fått ta emot en väldigt stor andel flyktingar som sökt sig till vänner och släktingar.

Nu säger migrationsminister Morgan Johansson till Sydsvenskan att han vill ha en social prövning när flyktingar ordnar eget boende. Detta för att bland annat motverka trångboddhet och sociala problem.

– Jag ser framför mig att Migrationsverket tillsammans med kommunens socialtjänst gör en kontroll. Vad är det för typ av boenden man vill flytta in i? säger Morgan Johansson till tidningen. Han menar att man till exempel ska kunna förhindra att en familj väljer att flytta in till en annan familj som bor i en tvåa.

Förslaget om en social bostadsprövning är ännu inte förankrat med miljöpartisterna i regeringen, som vill behålla ebo-lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.