Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polis sköt skarpt: ”Jag fick hjärnsläpp”

Uppdaterad
Publicerad

En polisman som på eget bevåg tränade inför en skjututbildning i en polislokal i Malmö, avfyrade ett vådaskott samtidigt som två kolleger befann sig i samma utrymme.

Polismannen själv kan inte förklara varför han gjorde som han gjorde men har berättat att han fick ”fullständigt hjärnsläpp”. Nu riskerar han en disciplinpåföljd efter att hans chefer lämnat in en anmälan till personalansvarsnämnden.

Händelsen inträffade i början av januari i år i samband med en skjututbildning på polisens inomhusbana i Malmö.

Sköt vådaskott

Inför skjutträningen beslöt polismannen och två kollegor att de i ett intilliggande verkstadsutrymme skulle öva så kallade snabbdrag. Först övade de med vapen tomma på ammunition. Men efter knappt en kvart avbröt polismannen träningen och gick och fyllde på sina båda magasin med 15 skott vardera.

Eftersom det fanns tid över för ytterligare träning gick han tillbaka till verkstadsutrymmet. De två andra kollegorna befann sig då fortfarande i lokalen och övade. När de var klara, gick polismannen ensam åter fram till tavlorna för att öva snabbdrag.

Han drog sitt vapen och med dubbelaction avlossade han ett skott som träffade måltavlan. Därefter satte sig kulan i den bakomliggande väggen. Vid tillfället befann sig de båda andra kollegorna en till två meter bakom honom.

Enligt polismannen skulle ingen ha kunnat passera mellan honom själv och måltavlan.

Riskerar löneavdrag

Ärendet har nu prövats av Särskilda åklagarkammaren och chefsåklagaren kom fram till att de inte skulle inleda någon förundersökning.

Däremot beslöt Polismyndigheten i Region Syd att inleda en arbetsrättslig utredning för att ta reda på om det fanns anledning att initiera ett disciplinärt förfarande.

Polisregion Syd rekommenderar att polismannen får ett löneavdrag på grund av det som hände.

Ingen person kom till skada vid händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.