Vilbroarna är tänkta för bland annat älgar och kronhjortar. Foto: TT/Sara Landqvist

Viltbro ska rädda djurliv

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte lätt för djur att korsa tätt trafikerade vägar. Men nu ska Trafikverket bygga en viltbro på väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad.

Väg 21 mellan Hässleholm och Kristianstad är en av Skånes mest viltolycksdrabbade vägar. På vägen sker det 1,9 viltolyckor per kilometer och år.

Det är inte så konstigt – vägen skär helt och hållet av djurens naturliga sätt att röra sig på när de vill ta sig från Nävlingeåsen ner mot slätten.

– De vill inte gå över och om de som försöker gå över leder det till en viltolycka, säger Kristina Rundcrantz, miljöplanerare på Trafikverket.

Säker passage

Bron, som är i planeringsstadiet, och inte kommer att börja byggas förrän tidigast 2019, kommer att bli 20 meter bred och vara täckt av jord, gräs och buskar.

Den är främst till för älgar och hjortar men även vildsvin, rävar och grävlingar kan använda den som en säker passage över vägen.

”Välinvesterade pengar”

Cirka 40 miljoner kronor kommer bron att kosta. Enligt Kristina Rundcrantz är pengarna välinvesterade.

– Man måste tänka på att viltolyckor kostar väldigt  mycket varje år. Med den här bron kommer vi att kraftigt reducera dem, vi tror att viltolyckorna kommer att minska med 90 procent, säger hon.

Men Trafikverket har även mjukare värden att ta hänsyn till, som inte är lika lätta att räkna på. I deras regeringsuppdrag ingår att ta hänsyn till ekologiska system och där spelar djurens möjligheter att röra sig stor roll.

Berör många markägare

Peder Hermodsson äger marken som bron ska byggas på. Han är positiv till Trafikverkets initiativ.

– Jag vet inte hur många gånger jag fått hjälpa till när det inträffat viltolyckor, säger han.

Även en mängd andra markägare kommer att beröras eftersom staket ska sättas upp längs stora delar av vägen, för att leda djuren rätt. Trafikverket räknar därför med att bygget av vilbron kan komma att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.