Viola är säker på sitt val

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs genom utbildningen till svensklärare är Viola Sten van vid att folk ifrågasätter hennes yrkesval.

– Jag trött på nästan skämmas för att studera till lärare. ”Varför gör du det?” ”Du får ju så dålig lön?” brukar de säga.

Lite nervöst

Flykten från lärarutbildningen

Vi träffar Viola Sten när hon är ute på praktik på Stenkulaskolan i Malmö. Under lektionen hjälper hon eleverna att gå igenom sina uppsatser.

Då och då kommer handledaren från Malmö högskola på besök och kollar hur Viola sköter sig.

– Det är nervöst att man är ute under så kort tid och hela tiden blir bedömd. Det är inte alltid helt bekvämt även om man har en bra relation till sin handledare, säger hon.

Stor kontrast

Närmare hälften av Violas klass på lärarutbildningen hoppade av redan under första terminen. För många blir mötet med den riktiga skolvärlden en chock.

– Det är en stor kontrast mellan Malmö Högskola och verkligheten. Kanske borde man minska det glappet, genom att ha lärare på utbildningen som jobbar ute i skolor och vet hur verkligheten ser ut, säger hon.

Praktiken varar bara några veckor, men Viola hinner ändå knyta band till eleverna.

– Jag kommer att sakna dem. Man får en speciell relation, om man tillåter sig det. Jag är glad när man kan få krama om eleverna, säger hon. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från lärarutbildningen

Mer i ämnet