Vita staden såldes på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på kvarlämningarna av den Baltiska Utställningen gjorde honom besatt. Nu ställer han ut resultatet i Klagstorp.

Det började med ett fynd när han grävde i jorden. En förstamajmedaljong från 1946 tog den egensinnige fotografen Nikolas Werngren hit till Baltiska Utställningen 1914 .

– Jag blev besatt av detta och vände på alla stenar.

Baltiska utställningen

Mannen på kopparbrickan kommunfullmäktiges ordförande i Malmö Nils Persson visade sig ha suttit i ledningen för den så kallade vita staden. En stad som ju bara försvann. Men Nikolas Werngren ställde sig frågan hur och var.

-Det finns ingen ju dokumentering så jag letade lite här och där.

I tidningar från tiden kunde man läsa om auktioner men inte vem som köpte. Men så hittade han en metod.

-Järnvägen var det naturliga transportsättet, så det är ofta där de finns.

Rätt i tiden

Vid färden utefter de igenvuxna järnvägsspåren fann han allt från små lusthus till stora ladulängor från utställningens maskinhallar.

-Utställningen kom rätt i tiden för att Malmö som industristad skulle utvecklas säger han när vi bläddrar igenom han fototavlorna på hans nyöppnade utställning.

Det har blivit ett drygt tjugotal tavlor till hans nyöppnade utställning på Galleri Rustibusa i Klagstorp.

Restaurangen blev villa

I Degerberga hittar han den pampiga före detta baltiska restaurangen med en magnifik och stor trappstegsgavel som nu blivit villa med helikopterplatta. I Åhus finns familjen Gahrtons stora och gula sommaresidens.

-Och här har vi en saftpaviljong i Råå och här är en bult som är det enda som finns kvar av biografen på Baltiska Utställningen.

Ett gult tornhus vid Yddesjön , en fantasifull villa i Bjärred visas upp och så den så kallade baltiska villan i Malmös utkant. Baltiska villan monterades ner och fördes med oxkärra till dess nuvarande plats.

När Sydnytt besöker villan så kan vi inte gå in på grund av rasrisk och huset är, enligt ett konstnärspar som bor intill, räddningslöst förlorat. Enligt dem så har Anita Ekberg tillbringat en tid här i unga år

Torntoppen blåste av

Den mest spännande upptäckten tycker Nikolas Werngren att ridhuset i Malmö Folkets Park är.

-Det fick igång mig.

Vi står framför en bild när det 80 meter höga utsiktstornet byggdes och flera byggnadsarbetare syns stående högst vid toppen.

-Den toppen blåste av vid en höststorm, säger Nikolas Werngren och gör en gest mot golvet.

Man skulle kunna se höststormen och tornets fall som en symbol för den stora katastrofen när två av de deltagande nationerna hade startat ett krig mot varandra vilket skulle leda till det första världskriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Baltiska utställningen

Mer i ämnet