15-åriga Elin Andersson har en humorkanal på Youtube. Foto: SVT

Youtubers – ungdomarnas bästa vän och idol

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att skaffa en egen kanal på Youtube, med sitt eget videomaterial. Framför allt bland ungdomar.

Det kan handla om allt mellan humor, tv-spelande till kärlekstips och det är framför allt populärt bland den yngre generationen. I Skåne går det att hitta Youtubers utspridda i städerna såväl som långt ut på landsbygden.

Elin Andersson och Olle Gustafsson har båda egna kanaler på Youtube. Där lägger de regelbundet upp videos, som sedan följs av deras tittare på nätet. En video kan få tusentals trogna följare. Följare som de aldrig träffat utanför den virtuella världen.

– Jag upplever inte att jag är annorlunda mot mina vänner i verkliga livet, än vad jag är på min kanal, säger 15-åriga Elin Andersson.

”De inte kan spela själva”

Hon lägger upp videos varje vecka. Kanalen beskriver hon själv som något som till en början handlade om lite allt möjligt, men som sedan har utvecklats till en humorkanal.

– Jag pratar om vardagsproblem, saker som jag tänker på och saker som jag tror att många i min ålder tänker på och kan relatera till, säger hon.

18-årige Olle Gustafsson har haft sin kanal i fem år, där lägger han upp videos när han spelar och kommenterar tv-spel. Hans tittare följer honom regelbundet och kommenterar även aktivt på hans konto kring spelandet.

Vad är det som lockar andra att kolla på dig när du spelar tv-spel?

– Jag tror att det handlar om att de inte kan spela själva. De kanske sitter på bussen eller skolan och kommer inte åt sin konsol. Då kanske de tittar på mig istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.