Foto: TT

Zlatan stämmer Ulf Karlsson för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic stämmer friidrottsprofilen Ulf Karlsson för grovt förtal efter dopningsanklagelser, uppger Ibrahimovics advokat för TT.

Fotbollsstjärnans advokat Fredrik Bogren kommer att skicka in stämningsansökan till Värmlands tingsrätt i dag.

”Ulf Karlssons uttalanden är osanna, grundlösa och mycket allvarliga för Ibrahimovic som enskild individ och idrottsman liksom i förhållande till hans sponsorer och samarbetspartners. Därför måste uttalandena bemötas, vilket nu görs genom att åtal väcks”, skriver advokaten i ett mejl till TT.

Fredrik Bogren skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att byrån inte har några ”ytterligare kommentarer utöver redan publicerad kommentar”.

”Gick upp tio kilo muskler”

Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

Karlsson sade då, under debatten och efteråt till NWT:s reporter: ”Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden, sade Karlsson till Nya Wermlandstidningen.

Kan utgöra förtal

Zlatan Ibrahimovic advokat, Nils Petersen, berättade dagarna därpå för NWT:s sportreporter Per Mårtensson att man förberedde en stämning mot Ulf Karlsson.

– Han sa att de skulle gå vidare med ärendet och att om det skulle bli en förhandling skulle den bli här i Karlstad. Han ville att jag skulle vittna. Han ville också veta hur många som var med på mötet när Ulf Karlsson höll föredrag och nämnde att hans uttalande kan skada Zlatans varumärke, säger Mårtensson till tidningen.

Ulf Karlsson har i ett öppet brev bett om ursäkt för uttalandet. Nu uppger advokaten för TT att man trots det går vidare med stämningen.

Nya Wermlands-Tidningens reporter Per Mårtensson, som återgav citatet där Karlsson dopningsanklagade Ibrahimovic, är beredd att vittna om han kallas till förhandling.

– Jag antar att jag enligt svensk lag är skyldig att göra det i så fall. Jag får höra vad ansvarig utgivare säger och vilka spelregler som gäller för mig som journalist, säger han till TT.

Anklagelserna skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse i upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke sagt till TT.

Ekdal stämmer inte

Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd i Ulf Karlssons dopningsanklagelser, meddelar via sin agent Martin Klette att en stämning inte är aktuell.

– Det är ingenting som vi har diskuterat att göra. Än så länge har Albin sagt att han vill koncentrera sig på Hamburgs och landslagets matcher de närmaste månaderna. Vi har inget på agendan i dag att göra på liknande sätt, säger Klette.

– Vi diskuterade det här i torsdags, när det här dök upp, och kom fram till detta.

Bakgrund dopningsanklagelsen

– Det var vid en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskaps idrottscafé i Karlstad som friidrottsprofilen Ulf Karlsson diskuterade dopning tillsammans med bland andra den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm.

– Karlsson sade då, under debatten och efteråt till NWT:s reporter: ”Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden”.

– Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Juventus läkare Riccardo Agricola dömdes till fängelse i 22 månader för att ha delat ut bloddopningsmedlet epo till spelarna, men friades senare. Den förre franske fotbollsstjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använt otillåtna medel under sin tid i den italienska klubben.

– Ibrahimovic spelade för Juventus mellan 2004 och 2006. Ekdal tillhörde den italienska serie A-klubben mellan 2008 och 2010 men var utlånad till Siena mellan 2009 och 2010.

– Zlatan Ibrahimovics agent Mino Raiola sade till Expressen och Aftonbladet att man ska stämma Ulf Karlsson för uttalandena.

– Anklagelserna skulle kunna utgöra förtal, som är straffbart med böter eller fängelse i upp till två år om brottet betraktas som grovt. Det sade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.