Ojämn fördelning av nya poliser

Uppdaterad
Publicerad

I juli ska 345 nya poliser påbörja sina anställningar på olika platser i landet. Men fördelningen är ojämn. Kalmar och Kronobergs län blir helt utan nya polisassistenter.

– Det behövs ju poliser här också. Sydöstra är ju ändå det största området i Syd. Att då inte sätta någon här är för mig helt obegripligt, säger Patric Möller, polisaspirant i Kalmar.

Han är snart klar med sin tid som aspirant och hade hoppats på att få jobb på hemorten Västervik men kommer nu istället söka sig till Linköping eller Norrköping.

– Allt hänger på hur bra man lyckas under sin aspiranttid. De som får höga poäng får nästan alltid sina förstahandsval, medan andra blir placerade där det behövs folk.

Malmö prioriteras

Kommunerna Ljungby, Älmhult och Markaryds i Kronobergs län och Sölvesborg, Karlshamn och Olofström i Blekinge län, tillhör polisområdet Sydvästra Götaland, där 29 av de 109 nya poliserna i södra Sverige kommer placeras. Beslut om hur de poliserna ska fördelas inom området kommer att fattas inom några veckor.

– Vi har inte fattat något beslut ännu, men jag ser det som sannolikt att några av de nya poliserna kommer placeras i Ljungby, säger Tomas Rosenberg, chef för området Sydvästra Götaland.

Anledningen till att inga av de nyutbildade poliserna placeras i sydöstra Sverige är att de anses behövas bättre på andra håll. Malmö, södra Skåne och sydvästra Götaland är de områden som prioriterats.

– När vi tittade på hur behoven såg ut regionalt var beslutet inte särskilt svårt, men sedan finns det andra hänsyn som måste tas. Det har helt klart varit tuffa diskussioner, men nu när beslutet är fattat står vi enade bakom det,säger Patrik Oldin, polisområdeschef sydöstra Götaland.

Beskedet om att det inte blir några tjänster i närområdet har gjort Patric Möller och de andra aspiranterna nedslagna inför framtiden.

Inga garantier framåt

– Jobbet känns fortfarande jättekul, men det här med att inte kunna få välja var man vill jobba gör att motivationen minskar. Sen är det så klart värre för mina kamrater som har familj och barn.

Tidigare år har det kommit ungefär tjugo nya poliser till den sydöstra regionen. Men att man prioriterat bort området den här gången ger ingen garanti för att det är hit det kommer nya poliser nästa gång studenter blir klara.

– Vi kommer bli fler poliser både här och i östra Kronoberg och Blekinge. Just nu måste vi dock fokusera på att skjuta till resurser där vi bedömer att de behövs bättre, säger Patrik Oldin.

Så här fördelas poliserna

Antalet poliser per polisregion

* Bergslagen: 22 poliser

* Mitt: 22 poliser

* Nord: 25 poliser

* Stockholm: 76 poliser

* Syd: 109 poliser

* Väst: 61 poliser

* Öst: 30 poliser

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.