Per Persson är ombudsman för Brandmännens riksförbund i Östra Småland. Foto: TT Bild/SVT

16 deltidsbrandmän på Öland säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Avtalen börjar gälla den första maj i år och har väckt starka reaktioner bland flera deltidsbrandmän runtom i landet. Nu har hela styrkan av deltidsbrandmännen i Löttorp på Öland varslat om uppsägning i protest.

Enligt de nya avtalen som skrevs under av Kommunal och Vision i början på november förra året – får deltidsbrandmännen bland annat lägre ersättning under veckorna de är i beredskap under sin ordinarie semester.

Låst läge i förhandlingarna

– Vi hade inte en chans att yttra oss i frågan. Kommunal och Vision skrev på ett avtal med SKL – Sveriges kommuner och landsting, som låste förhandlingarna. Den nya semesterersättningen blir nu istället 1 000 kronor lägre. Det nya avtalet försämrar villkoren,  säger Per Persson som är ombudsman för Brandmännens riksförbund i Östra Småland.

I och med att de nya avtalen skrevs på har bidragit till att en konflikt nu blossat upp mellan BRF och Kommunal, Vision. I Sverige finns närmare 10 000 deltidsbrandmän och drygt 85 procent av dessa är anslutna till Brandmännens riksförbund.

Ansträngt läge i Löttorp

För räddningstjänsten i Löttorp har det sedan en längre tid tillbaka varit ansträngt läge på personalsidan. Hela styrkan av deltidsbrandmännen på 16 personer, har nu varslat om uppsägning. Man anser att villkoren i det nya avtalet har försämrats.

En aktion som kan innebära att norra Öland står utan brandmän när turistsäsongen drar igång.

– Det är klart att det är en allvarlig situation. Vi avvaktar på att facket lämnar in en begäran på en lokal förhandling, förhoppningsvis kan parterna komma överens, säger Rutger Thuresson som är räddningschef vid räddningstjänsten i Löttorp.

Intensivt arbete

Det är bråda dagar för ombudsmannen Per Persson som nu besöker omkring två stationer i veckan i Kalmar och Kronobergs län. Syftet är att informera om läget kring det nya centrala avtalet som börjar gälla den första maj i år.

– Vi uppmuntrar medlemmarna till att de kan inleda lokala förhandlingar med arbetsgivaren så att villkoren kan förbättras, säger Per Persson.

Vill teckna lokala avtal

I det nya centrala avtalet gäller inte längre OB-ersättningen på 200 kronor per timma som kvälls, helg- och nattpersonalen tidigare fick. Nu är summan nere på 150 kronor och har fördelats ut på samtlig personal oavsett när de arbetar.

– Det är helt galet, det ska ju löna sig att arbeta obekväm arbetstid under kvällar och helger. Arbetsgivarsidan menar att det i slutändan kommer att jämna ut sig per årsbasis. Men förhoppningsvis kan vi knyta lokala avtal på de olika orterna i Kalmar och Kronobergs län, säger Per Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.