Sydafrikas vice kulturminister Rejoice Mabudafhasi och Linda Liljeberg som är konferensansvarig för Bridging ages

18 länder med ett mål – att kunna leva tillsammans

Publicerad

Social sammanhållning är temat när 200 deltagare från 18 länder samlas i Kalmar under några dagar.

– Det är ett brett ämne som kan beröra allt från sammanhållning mellan olika bostadsområden till hur människor med olika kulturer ska kunna leva i samma samhälle, säger Linda Liljeberg som är ansvarig för konferensen.

Bakom konferensen står den internationella organisationen Bridging Ages som har sitt huvudkontor på länsmuseet i Kalmar men som finns i drygt tjugo länder världen över. Organisationen arbetar med social sammanhållning bland annat genom att använda sig av kulturarv.

Konferensen invigdes av Sydafrikas vice kulturminister Rejoice Mabudafhasi och av Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

– Jag tror både Sydafrika och Sverige har mycket att lära av varandra. Vi har olika sätt att angripa exempelvis socioekonomiska problem, säger Rejoice Mabudafhasi.

Hon får medhåll av Linda Liljeberg som också ser att Sverige kan få många intressanta idéer och tankar från exempelvis Sydafrika.

– I Sydafrika har man erfarenhet av att många olika etniska grupper bor tillsammans och av ett mångkulturellt samhälle på ett annat sätt än vad vi har här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.