Kommunhus i Växjö, Ljungby och Högsby Foto: SVT

4 av 18 kommuner vill se registerutdrag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler privata arbetsgivare vill se utdrag från belastningsregistret och det har också blivit vanligare när kommuner ska nyanställa. Det visar en enkät som SVT Nyheter Småland gjort.

Kommuner och privata arbetsgivare är skyldiga att enligt lag göra utdrag ur belastningsregister för anställningar inom framförallt skola och barnomsorg. Lagens syfte är att minska risken för att barn utsätts för sexuella övergrepp. Men allt fler kommuner kräver också att få se registerutdrag även för jobb där det inte är skyldiga att göra det enligt lag.

Den enkät som SVT Nyheter Småland skickade ut till alla kommuner i Kalmar och Kronobergs län visar att fyra av de 18 kommuner som svarat, vill se registerutdrag även vid andra nyanställningar.

Brottsutdrag vid anställningar

Högsby kommun beslutade våren 2016 att alla som var aktuella för nyanställning inom socialutskottet också skulle visa upp utdrag ur belastningsregistret. Det rör sig om bland annat omsorgspersonal inom hemtjänsten och LSS-boenden.

– Dels hade vi stölder hemma hos en brukare där en anställd inom hemtjänsten stal mediciner. Sedan hade vi ett antal stölder på ett särkilt boende där kontanter och smycken stals. Det gjorde att vi ansåg att vi måste göra något och då tog vi det här beslutet, säger Marcus Schön, ordförande i socialutskottet i Högsby kommun.

Vill att brottskollen utökas

I Kalmar kommun beslutade de under förra året att begära ut registerutdrag för personer som ska jobba inom IT-verksamheten, men sedan tidigare begär de ut belastningsregister för nyanställningar även inom bland annat äldreomsorg och hemtjänst.

– Det är svårt att veta på förhand var personen vi anställer kommer att jobba, säger Anne Elgmark, personalchef på Kalmar kommun.

I Ljungby kommun införde de under 2017 krav på utdrag av belastningsregister vid rekrytering av säkerhetsklassade befattningar.

I Växjö kommun vill de se utdrag från alla som ska jobba med omsorgstagare och kommunalrådet Anna Tenje (M) skulle vilja se att brottskollen utökades ytterligare.

– Jag har även lyft frågan kring skolskjutsar och färdtjänst där jag också ser att det kan finnas ett behov av att ha tittat i belastningsregister, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsutdrag vid anställningar

Mer i ämnet