Kalmarpolisen: ”20-tal misstänkta grova brott hinner inte utredas”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inte en chans för polisutredarna i Kalmar att utreda de misstänkta våldtäkter som anmälts. Precis som i Växjö finns det för få utredare och de har redan fullt upp.

– Det är tragiskt för målsägande, säger gruppchefen för grova brott i Kalmar Cecilia Brick.

Ett av ärendena gäller en misstänkt gruppvåldtäkt i Västervik i somras. Där är det en tonårsflicka som anmält att hon våldtagits av flera okända män utomhus.

– Det finns inte en chans att svara på när vi kan fortsätta utreda detta, ärendet är inte nedlagt men vi har inte resurser, säger Cecilia Brick. Sammanlagt har vi runt 20 anmälda grova våldsbrott i länet, bland annat våldtäkter och de ärendena ligger just nu i hög.

När det gäller utredningsarbetet inom polisen så finns det en prioriteringsordning på vad som ska utredas mer skyndsamt. Trots att våldtäktsärendena är högt prioriterade på den listan så finns det ingen möjlighet att lyckas med det i nuläget.

– Med det inflödet av ärenden som vi har i förhållande till utredare så är det omöjligt, säger Cecilia Brick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.