Lucia knyter band och tidningsutklipp på luciakandidater från 50-talet Foto: TT/SVT Arkiv

Flera städer har tvingats sluta med luciakröningar

Uppdaterad
Publicerad

På flera orter i Småland har den gamla traditionen med luciakröning upphört. Orsaken är att ungdomarna inte längre vill vara med.

Under flera år har det varit problem att få fram sju luciakandidater i Älmhult som velat vara med i omröstningen i tidningen Smålänningen. Men förra året gick det inte alls.

– I fjol blev vi lite tagna på sägen när det inte fanns tillräckligt många kandidater, men vi löste det genom att anlita Jubliatekören istället, säger Staffan Wyke, som för Lions Club hållit i luciafirandet under flera år.

Det blev lyckat och även i år kommer Lions samarbeta med flickkören. De kommer lussa både i kyrkan och för olika företag. Det blir ingen traditionell kröning av lucian längre, men Staffan Wyke ser andra fördelar med det nya samarbetet.

– Förr om åren kunde det vara ett luciatåg där inte så många av tjejerna kunde sjunga, men förra året var det vacker sång som imponerade när vi var runt på olika företag.

I år gick det inte att få ihop tillräckligt många luciakandidater i Mönsterås. I Ljungby och Oskarshamn har de också tvingats sluta med omröstningen i lokaltidningen för att intresset varit för litet.

Traditionen fortsätter på flera orter

I till exempel Alvesta, Växjö, Kalmar, Nybro, Vimmerby och Västervik fortsätter dock traditionen med omröstning, i alla fall än så länge för det finns oro för framtiden.

I Västerviks Tidningen är det sista dagen som man kan rösta på den lucia man vill ska krönas i Sankt Petri kyrka på söndagen den 11 december. Där har det gått att få fram kandidater.

– Det är mindre intresse nu. Bara för sex år sedan var det väldigt många sökande, säger Kurt Hellström på Lions i Västervik.

För Lions i Västervik innebär luciafirandet att de får inkomster från biljetterförsäljningen i kyrkan, men också från att företag och kommunen betalar för att luciatåget ska komma till dem.

– Förra året fick vi in omkring 30 000 kr. Det är en viktig inkomst för oss.

Rätt att sluta med omröstningen

Staffan Wyke på Lions i Älmhult tycker att det känns bra att de slutat med omröstningen i lokaltidningen och de fortsätter ändå att samla in pengar.

– Det har varit lite av en skönhetstävling. Det är inget Lions står för, så det har inte varit något svårt beslut att fatta, säger han.

Pengarna som Lions i Älmhult samlar in i år ska gå till de glömda barnen från Syrien. Det vill säga till de barn som finns i flyktingläger i grannländer som Turkiet. Målet är att samla in 9 miljoner kronor i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.