Foto: TT/Arkiv

Äldre man inför rätta för tidelag

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 70-årsåldern som misstänks ha förgripit sig sexuellt på en häst utanför Ljungby förnekar brott. Men han medger att hans agerande ”kan ha sett konstigt ut för andra”.

Det var i somras som hästägare i en by utanför Ljungby upptäckte en äldre man som såg ut att ha tidelag med en av gårdens hästar. Ägaren konfronterade mannen som sprang i väg. Senare hittade hästägarna mannens bil i närheten och även mannen, som hölls kvar tills det att polisen kom.

Mannen, som är i 70-årsåldern, är misstänkt för brott mot djurskyddslagen, och rättegången inleds i Växjö tingsrätt på onsdagen. Mannen förnekar brott men bekräftar ändå det händelseförlopp som djurägarna beskrivit.

Hade med sig pall

Han medger att han haft med sig en pall som han ställt sig på bakom hästens bakdel och att han lyft på hästens svans. Men i förhör förklarar han detta med att han höll på med någon slags ”lek” med hästen, enligt Smålänningen.

Mannen säger även att hans agerande ”kan ha sett konstigt ut för andra”.

Tidelag är sedan 2014 straffbart i Sverige. Straffet för att ha sex med djur är böter eller fängelse i högst två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.