Foto: TT

7451 cyklar stals – 27 fall klarades upp

Uppdaterad
Publicerad

Polisens förmåga att klara att utreda vanliga vardagsbrott är låg. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT tagit fram.

Cykelstölder, bostadsinbrott, hot och misshandel är några av de brott som klassas som så vardagsbrott. Få av dessa lyckas polisen klara upp. 

I polisregion Syd dom består av områdena Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne handlades första halvåret 2016 sammanlagt drygt 117 175 vardagsbrott. 54 procent av dem direktavskrevs, vilket betyder att polisen inte påbörjades någon brottsutredning. Endast i 13 procent av de handlagda ärendena kunde polisen knyta en person till brottet.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Nästan inga cykelstölder klaras upp

När vi tittar på statistiken från brottsförebyggande rådet som gäller cykelstölder kan vi se att nästan inga klaras upp. Första halvåret 2016 jobbade polisen i Syd med 7451 cykelstölder. 

På tågstationen i Växjö träffar vi Erena Lennartsson som är en av dem som blivit av med sin cykel och polisanmälde brottet.

– Jag fick aldrig tillbaka min cykel. Polisen hittade den aldrig, säger hon. 

Av de handläggningar som gjordes första halvåret 2016 lyckades polisen bara i 27 fall göra ett personuppklarande, vilket betyder att minder än 1 procent av cykelstölderna klarades upp.

Brott i nära relationer klaras inte upp

Det är inte bara brott där tjuven inte lämnat något spår som inte utreds. Statistiken över misshandelsbrott mot kvinnor över 18 år och där gärningsmannen är bekant med offret klaras inte heller upp. Under januari till juni 2016 klarades bara 14 procent av de brotten upp.

När SVT Nyheter Småland i augusti tog upp att brott i nära relationer inte utreds, sa åklagaren Emma Berge att det är brott som bör utredas skyndsamt.

– Det är ett stort steg för en kvinna som har blivit slagen i hemmet att kontakt polisen. När hon tar det steget vill hon berätta. Om ingen tar emot hennes berättelse, så kanske hon inte längre vill berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet