Nästan 100 ensamkommande flyktingar, framförallt från Afghanistan och Marocko, har försvunnit i Kalmar och Kronobergs län. Foto: TT

Över åttio flyktingbarn försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Många ensamkommande flyktingbarn försvinner. Det gäller även barn som är 12 år eller yngre. I Kronoberg och Kalmar län har totalt 84 ensamkommande försvunnit.

Enligt statistik från en ny rapport har 84 ensamkommande flyktingbarn försvunnit från Kalmar och Kronobergs län. 53 från Kalmar län och 31 från Kronobergs län.

Migrationsverket uppskattar att de flesta är 16-18 år eller äldre. Men det finns också yngre barn, bland annat i åldersspannet 7-12 år, som har försvunnit.  I gruppen finns en övervikt av personer från Marocko och Afghanistan.

Får avslag på asylansökan

Det finns olika skäl till att de ensamkommande väljer att gå under jord.

– Man kanske vill lämna Sverige och söker sig till anhöriga och släktingar någon annanstans. Men en stor del avviker för att man är rädd för att få avslag på sin asylansökan eller att man har fått avslag på sin ansökan, säger Fredrik Ottosson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen

En del av barnen antas leva på gatan och vara utsatt för stora risker.

– I Kronobergs län har vi en lägre andel som avvikit man jämför med riket. Men även om det varit färre barn här så är varje barn som avviker väldigt olyckligt och väldigt oroande, säger Fredrik Ottosson.

Rapporten heter På flykt och försvunnen: en nationell kartläggning av ensamkommande barn som avviker. Den bygger på statistik från Migrationsverket och kommunernas socialtjänster i maj i år kompletterat med intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.