Foto: SVT/TT

Åklagaren överklagar matchfixdom

Publicerad

Nu överklagar Riksenheten mot korruption tingsrättens friande dom mot den 24-årige fotbollsspelare som stått åtalad för att försökt rigga en match i Superettan.

24-åringen misstänktes ha erbjudit tre spelare i IFK Värnamo stora summor pengar för att de medvetet skulle förlora en fotbollsmatch i september förra året. Men tingsrätten fann det inte vara styrkt att 24-åringen lämnat något erbjudande om pengar till spelarna och mannen friades därmed.

Kammaråklagare Johan Lindmark skriver i överklagandet att han accepterar rättens utslag i det avseendet, men att 24-åringens agerande ändå utgör brott eftersom han är en del i ett brottsupplägg. Brottsrubriceringen justeras därför från ”grovt givande av muta” till ”givande av muta alternativt medhjälp till givande av muta”.

Johan Lindmark menar att hovrätten bör fälla 24-åringen för att han tillsammans och i samråd med okända personer gjort sig skyldig till brottet. Yrkandet är 6 månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet