Peter Bruun, Ronny och Ronny Svensson samt Kent Arvidsson kommer alla jobba kvar på brandstationen i Löttorp. Foto: Karin Ahlgren

Alla brandmän på Öland stannar

Publicerad

Åtta deltidsbrandmän i Löttorp på norra Öland sade upp sig i protest mot det nya avtalet. Samtliga drar tillbaka sin avskedsansökan.

– Det känns bra, säger Rutger Thuresson, chef för räddningstjänsten på Öland till Barometern.

Det innebär att samtliga 16 deltidsbrandmän i Löttorp stannar kvar. Hälften var på väg att försvinna när det centrala avtalet för brandmännen förhandlades fram.

Även Högsby klarar sig

Räddningstjänstens chef säger till Barometern att arbetsgivaren, Ölands kommunalförbund, ansträngt sig för att hitta en lösning så att brandmännen inte ska få sämre ersättning för sitt arbete.

– Det känns att kommunerna värderar räddningstjänsten på Öland.

Även i Högsby har de flesta brandmän som sagt upp sig, i protest mot det nya centrala avtalet, valt att stanna. 14 sade upp sig. 10 blir kvar.

– Det är vi glada för. Det hade blivit en stor förlust om hade förlorat dem som är rutinerade, säger räddningschef Ingemar Idh till Barometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.