Foto: TT

Alla flickor på skola vägrade vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga flickor i årskurs sex på en skola i Älmhults kommun tackade nej till att vaccinera sig mot hpv som kan orsaka livmoderhalscancer. ”På nätet har det spridits skrämselartiklar”, säger Lee von Ahn på Älmhults skolhälsovård.

Enligt Lee von Ahn som är verksamhetschef på skolhälsovården var det under förra läsåret som eleverna tackade nej till vaccinet.

– På nätet har det ju spridits en massa desinformation, skrämselartiklar, om Gardasil som inte har någon vetenskaplig grund. Det kan ha påverkat, säger Lee von Ahn.

Enligt Lee von Ahn ser det annorlunda ut i år.

– Överlag vill de flesta ha vaccinet nu, mellan 90-95 procent, sedan är det alltid ett fåtal som tackar nej, säger Lee von Ahn till SVT Nyheter Småland.

”Ett bra vaccin”

Region Kronobergs smittskyddsläkare, Arne Runehagen, säger att oron för vaccinet är obefogad.

– Det är ett bra vaccin. Det skyddar dels mot vårtorna, som kan vara nog så besvärliga men som egentligen är ofarliga. Sen är det cancern, vilket är den primära anledningen till att man har infört vaccinet. Det har ju införts för att rädda liv. Man räknar med att det kan rädda omkring 150 liv om året, säger han till Smålandsposten.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utrett inrapporterade biverkningar. För ett år sedan kom rapporten som visade att vaccineringen inte hade något samband med exempelvis den ovanliga sjukdomen POTS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.