Mohammedsher Ahmedzi i mitten och resten av cricketlaget i Nybro. Foto: Johan Nordström

Allt fler cricketlag startas – nytt i Nybro

Publicerad

Sporten cricket, som är populär i bland annat Indien, Pakistan och Afghanistan, växer allt mer i Sverige. Växjö och Älmhult i Kronobergs län har redan cricketlag. De är med i seriespelet.

Nu startar det första i Kalmar län. Det är 15 afghanska flyktingar som börjat träna på en grusplan i centrala Nybro. Deras förhoppning är att snart kunna vara med i seriespel.

– Vi behöver en tränare om vi ska nå dit. Vi har ett bra slagträ men ingen riktig boll, säger Mohammadsher Ahmedzi.

Två pass i veckan

För tillfället spelar de med en tennisboll. Men slagträt är importerat från Storbritannien efter hjälp från ideella krafter i kommunen. De är femton personer, samtliga kommer från Afghanistan, som utgör laget. De har två träningspass i veckan.

– Syrierna och andra på flyktingboendet är mer intresserade av fotboll. Svenskar får gärna vara med i vårt lag om de vill men jag har förstått att de inte kan mycket om cricket, säger Mohammadsher Ahmedzi.

Det finns även ambition att starta ett cricketlag i Kalmar, säger Richard Larsson på ideella föreningen Frysdisken i Nybro. Han har hjälpt flyktingarna att komma igång.

– De är verkligen drivna. Innan spelade de på den smala gräsplätten utanför boendet, säger han.

Lång väntan

Även i Karlskrona finns ett cricketlag.

– Vi vill möta dem, säger Mohammedsher Ahmedzi.

Han har väntat i åtta månader på att få besked från Migrationsverket om han ska få stanna eller inte. Han bor i ett rum med tre andra landsmän. På dagarna pluggar han svenska. Och nästan varje dag blir det cricket – antingen på grusplanen fem minuters promenad bort eller på gräset framför boendet.

Han försöker att inte tänka på om han ska få stanna eller inte.

– Jag håller det ifrån mig. Jag tror jag har 50 procents chans att få stanna, säger han.

Svenska cricketförbundet uppger att intresset i Sverige för att spela cricket ökat enormt de senaste fem åren. Nästan alla spelare är utländska studenter, arbetskraftsinvandrare eller flyktingar från södra Asien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.