Allt fler oönskade djur släpps ut i naturen

Uppdaterad
Publicerad

Exotiska djur är populära i de svenska hemmen. Men när ägarna tröttnat på dem blir det allt vanligare att djuren släpps ut i naturen istället för att avlivas.

Nyligen hittade kräftfiskare en sköldpadda i en kräftbur när de fiskade i centrala Jönköping, något som roade de flesta som hörde nyheten men inte länsstyrelsen i Jönköping som oroas inför det växande problemet med främmande djur som släpps i den Svenska faunan.

– Det är oroväckande för att främmande arter kan ju ha många olika negativa effekter på den naturliga floran och faunan i Sverige, säger Anton Halldén på länsstyrelsen i Jönköping.

Stör ekosystemet

Sedan långt tillbaks i tiden har vi människor släpp ut främmande arter från andra länder medvetet i vår natur. Såsom signalkräftan som togs hit till Sverige från USA på uppdrag av regeringen på 60-talet. För att gynna kräftfisket eftersom den Svenska flodkräftan höll på att dö ut.

– I dag är flodkräftan nästan helt utrotad, man hade ju an lite annorlunda syn på naturen då, i dag skulle vi aldrig göra så, säger Anton Halldén.

Nu menar Länsstyrelsen att problemet växer eftersom sköldpaddan inte är det enda djuret som hittats, nyligen har även ormar och krabbor släpps ut i naturen dessutom finns det guldfiskar på alvaret på Öland och nyligen hittades en piraya i en svensk sjö.

– Den kom från Amazonasfloden där den äter nötter så den var kanske inte så farlig för oss människor, men det var trots allt en piraya.

Svårlöst problem

För att få bukt med problemet har nu Länsstyrelsen har nu gjort en informationsfilm som finns på deras sajt för att vidare sprida informationen innan det är för sent och fler främmande djur sprids i vår natur.

– När väl arter och sjukdomar etablerat sig så är det oftast jättesvårt att få bukt med det, så därför vill vi nu gå ut med en informationsfilm, säger Anton Halldén på Länsstyrelsen i Jönköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.