Thomas Kovacs stänger av vattnet. Foto: Julia Atiyeh/SVT

Vattnet stängs av i jakten på vattenläcka

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun söker fortfarande efter den vattenläcka som upptäcktes i under gårdagen och som gjort att vattnet i vattentornet sinat i en rasande fart. För att hitta läckan stängs nu vattnet av i flera områden i staden.

Under natten har kommunens personal arbetat för fullt för att hitta läckan. Det har gjorts mätningar för att lokalisera problemet, men utan resultat. Nu kommer vattnet att stängas av i delar av Älmhult.

– Det försvinner fortfarande mycket vatten och det är ett allvarligt läge. Därför stänger vi av vattnet i delar av kommunen, säger Malin Blom, kommunikationschef på Älmhults kommun.

Personal är ute och lyssnar

I flera olika områden i kommunen har vattnet stängts av under dagen och arbetet fortsätter under eftermiddagen (se faktaruta nedan).

– Det stängs av i tvåtimmarsintervall. Under tiden är vi ute och lyssnar för att hitta läckan, säger Kristin Täljsten, VA-chef på Älmhults kommun.

Genom att vattnet stängts av i olika områden så har nivån i vattentornet stabiliserats. Men den är väldigt låg – endast 1,4 meter.

– Vi har också ringt industrier och bett dem att minska sin vattenförbrukning om det är möjligt. Ikea har t ex stängt av en fuktningsanläggning, berättar Kristin Täljsten.

En eller flera läckor

Thomas Kovacs är rörnätstekniker i Älmhult och hans teori är att det är gamla slitna rör som ligger bakom läckan. SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om att många kommuners vattennät är som tickande bomber.

Kommunen kan inte precisera hur länge vattnet kommer behöva vara avstängt och har placerat en så kallad vattenkiosk på Drivågatan där den som behöver kan hämta vatten.

– Det kan handla om en eller flera läckor. Det kan till exempel vara en avstängningsventil som inte fungerar. Hittar vi inte läckan i de områdena som nu stängs av går vi vidare till andra delar av stan.

Spara på vattnet

Produktionschefen i Älmhults kommun, Fredrik Danielsson, sa under gårdagen till SVT Nyheter Småland att det handlar om drygt 3000 kubikmeter vatten som läcker varje dygn. Senast i helgen hade kommunen en vattenläcka, men den håller på att åtgärdas och det är inte där felet ligger nu.

Kommunens uppmaning till allmänheten om att inte använda mer vatten än nödvändigt ligger kvar och kommunen ber också kommuninvånarna i Älmhults tätort att vara uppmärksamma på om de ser eller hör något ovanligt, som vatten som bubblar i marken, susningar i ledningar eller missfärgat vatten. I så fall ska man kontakta kommunen.

Personer som bor i de områden där vattnet nu stängs av ska ha fått information om läget via sms från kommunen.

– Just nu ligger hela vårt fokus på att hitta och åtgärda läckan. Det är många som är involverade i arbetet, säger Malin Blom.

Här stängs vattnet av

Under eftermiddagen stängs vattnet av i följande områden:

Möckeln, Gemön, kl. 13.30-15.30

Norregård, Paradiset, kl. 15.30-17.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.