Ambulansen i region Kronoberg vill att regionen ansöker om dispens från reglerna om dygnsvila under sommarmånaderna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ambulansen i Kronoberg vädjar om dispens i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av att akuten i Ljungby minskar sina öppettider i sommar vill nu ambulansverksamheten i Region Kronoberg att regionen ansöker om dispens från reglerna om dygnsvila.

För en månad sedan kom beskedet att Region Kronoberg minskar öppettiderna på akutmottagningen i Ljungby i sommar för att få ihop bemanningen. Akuten i Ljungby stängs kvällar och nätter under tio veckor i sommar.

Som en konsekvens av det beslutet vill nu ambulansverksamheten att regionen så snart som möjligt fattar beslut om att skicka in en dispensansökan från reglerna om dygnsvila.

– Vi har en redan utmanande sommar framför oss. När vi nu dessutom får ett ökat tryck på oss utifrån att akuten i Ljungby minskar öppettiderna så är en dispens nödvändig, säger Fredrik Dahlberg, verksamhetschef ambulanssjukvården.

Nödvändig åtgärd

I det underlag som skickats till regionstyrelsen för behandling tar man bland annat upp det faktum att en dispensansökan som tillåter personalen på ambulansen att jobba dygn under de tio veckor akutmottagningen i Ljungby håller stängt kvällar och helger är nödvändig för att få ihop bemanningen.

– Det är väldigt kort om tid, men vi hoppas att arbetstidsnämnden har möjlighet att prioritera de ansökningar som handlar om just sommarmånaderna.

Om det blir avslag på dispensansökan får de befintliga resurserna istället omfördelas.

– För att få till en ökad tillgång till ambulans på västra sidan av länet får vi i så fall ta resurser från andra platser. Men det blir naturligtvis på bekostnad av att andra får vänta längre på ambulans.

Kommer skicka in ansökan

Henrietta Modig Serrate (S), ordförande i regionstyrelsen, säger att man under morgondagens möte med regionstyrelsen kommer gå vidare med verksamhetens önskemål.

– Eftersom verksamheten gör bedömningen att de gjort allt de kan för att lösa situationen så är det självklart att de vi går vidare med en ansökan.

Anledningen till att regionen själva inte tidigare lämnat in en dispensansökan för ambulansen är att man tidigare lyckats anpassa verksamheten.

– En dispensansökan ska sitta långt in, man ska ha testat allt. Nu när vi däremot inte ser någon annan möjlighet är det dags att söka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.