Polisens utredare: ”Bra dom efter hårt arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Pernius har varit polisens förundersökningsledare i fallet med förskolepraktikanten. Det skulle visa sig bli en av landets största utredningar gällande övergrepp på barn.

– Det har givetvis påverkat oss. Vi är inga övermänniskor. Men vi måste ändå vara objektiva.

Den 21-årige förskolepraktikanten fick idag sin dom och för polisens utredare med kommissarie Anders Pernius i spetsen, betyder det ett avslut. Och han är nöjd med tingsrättens dom om rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sexövergrepp på förskola

– Det är en bra dom efter hårt arbete. Påföljden är den det ska vara, det är min personliga åsikt, säger han. Vård ville jag ha. Ingen frisk människa gör sådana övergrepp på så många små barn.

Många förhör med barn

Att 21-åringen varit medgörlig från de första förhören har underlättat arbetet för polisen. Han har berättat det han kommit ihåg och erkännanden i samband med bevisning har hela tiden fört utredningen framåt. Samtidigt har antalet barn som utsatts för övergreppen vuxit.

– Specialutbildade förhörsledare har förhört barnen. Vi har tidigt haft ett bra samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin och även vuxenpsykiatrin. Vi har försökt hålla förhör så snart vi kunnat för att väntetiden skulle bli så kort som möjligt.

Hur mår barnen idag?

– Det kan jag inte svar på men jag hoppas, i och med insatser vi gjorde snabbt, att de har fått det stöd de har behövt. Både barn och föräldrar.

Anders Pernius ser inga direkta brister i förskolans agerande. Han anser att förskolepraktikanten lurat personalen, nästlat sig in hos barnen och byggt upp ett förtroende hos dem, vilket hade varit svårt att förhindra.

– Hade personalen på förskolan reagerat på något så hade de givetvis larmat. Det är jag övertygad om. Han har vilselett personalen för att komma åt de här barnen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet