Antalet barn som skickas till BUP mer än fördubblat

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som skickas till Barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö har mer än fördubblats sedan december förra året. För att komma ikapp behöver fler psykologer rekryteras – något det råder stor brist på.

I maj 2015 uppmärksammade inspektionen för vård och omsorg att köerna till Barn-och ungdomspsykiatrin i Växjö var orimligt lång. Då handlade det om fall där väntetiden var upp till två år innan ett barn fick hjälp. Trots att olika åtgärder genomförts med bland annat en extra specialistläkartjänst – så räcker det inte.

Fördubblade remisser

Sedan december förra året har antalet remisser mer än fördubblats från 20 till uppemot 40 stycken.

Problemen på BUP i Växjö

– Vi har blivit lite tagna på sängen, det här ökade remissinflödet kom i slutet på förra året. Vi visste inte om det skulle fortsätta men det har det ju gjort, säger Ann Lund som är verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö.  

Ökad kunskap om sjukdomar

En anledning till att antalet remisser har ökat, kan enligt Ann Lund vara att kunskapen om neuropsykisatriska sjukdomar ökat inom skolvärlden. 

Barn med till exempel adhd och aspergers syndrom  fångas upp tidigare. Men trots det så får de vänta i lång kö, något som kan få konsekvenser.

– Givetvis är det allvarligt att inte kunna möta barnen. Vi håller inte vårdgarantin idag och vi försöker rekrytera psykologer och läkare men det råder stor brist på det just nu, säger Ann Lund.

”Snabba åtgärder går inte”

Men samtidigt betonar Ann Lund att det inte går att göra några snabba åtgärder för att korta ned kön. Här handlar det istället om att kvalitetssäkra att barn som söker hjälp får en adekvat vård.

– Vi tittar noga på hur barnet mår och följer upp för att se om tillståndet försämras. Om det skulle ske någon försämring så försöker vi fånga upp det barnet på en gång, säger Ann Lund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på BUP i Växjö

Mer i ämnet