Är Sarwar bäst i Småland på talet pi?

Uppdaterad
Publicerad

Idag firas pi-dagen världen över och på Hultsfreds gymnasium gör man det genom att se vem som kan flest decimaler av talet utantill.

Sarwar Stanikzais mål var att slå sitt gamla skolrekord på 185 decimaler.

Den 14 mars uppmärksammas den matematiska formlen pi, eftersom siffrorna i dagens datum för tankarna till de tre första siffrorna i pi, 3.14. Allra helst ska man fira dagen klockan 1:59, eftersom det är de tre följande siffrorna i pi.

På gymnasiet i Hultsfred startade firandet dock redan klockan 10. Fyra elever deltog i den traditionella pi-tävlingen, som går ut på att den elev som kan säga flest decimaler av pi-talet utantill vinner.

– Förra året förberedde jag mig i två dagar. Då satte jag skolrekord med 185 decimaler, säger Sarwar Stanikzai.

Ett resultat han inte var nöjd med eftersom han vet att han kan betydligt bättre än så. På 22 minuter lär han sig 50 nya decimaler och efter bara tio dagars träning hade han memorerat 3000 decimaler utantill.

– Jag ville lära mig för att vara bäst i Småland, säger han.

Har du plats för något mer än bara siffror i huvudet?

– Jag har lika lätt att lära mig texter, det är inte bara siffror. Jag memorerar hela kapitel.

Sarwar Stanikzai kom till Sverige som ensamkommande flykting för två år sedan. Familjen är fortfarande kvar i Afganistan.

Ditt sifferminne, brås du på någon i släkten?

– Det är både pappa och mamma. Men de vet inte att jag kan så här många siffror, säger han.

Idag var hans stora examensprov när han ställde upp i pi-tävlingen för att få sina kunskaper granskade, och trots att han slog sitt skolrekordet med råge, från 185 decimaler till 2176, är han inte nöjd med sin egen insats.

– Jag blev lite nervös eftersom det var så mycket publik. Målet var att klara 3000 decimaler, säger han.

Nu har han istället siktet inställt på nästa tävling.

– Då ska jag slå det svenska rekordet på 13208 decimaler, säger han och ler.

Fakta talet Pi

Talet pi används när man beräknar en cirkels area och radie. Pi är förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter. Pi anses vara ett oändligt tal, decimalerna fortsätta för evigt och upprepas aldrig.

Pi har varit känt i nästan 4000 år. Den första beräkningen av pi gjordes av Archimedes av Syracuse.

Pi-dagen har firats sedan 1988.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.